Листовки на Острoва показват българите като хлебарки

Без цензура

11-12-2013, 18:12

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Фараж се оправдава пред Калфин: "Не сме ние, провокация е"

Скандални листовки, подклаждащи омраза срещу българи и румънци се разпространяват във Великобритания. Те са оформени с логото на Британската партия на свободата (ЮКИП), чийто лидер Найджъл Фараж е скандално известен с ксенофобските си изказвания срещу страната ни. Флайерът показва снимка на мъж с надпис „Румънците претендират, че изглеждат така. Българите изглеждат също така, но с по-странни очи”. Под нея има снимка на хлебарка с надпис „Отидохме да проверим на място и установихме, че те изглеждат така – отвратителни, слаби чуждоземни насекоми”.

Български студент във Великобритания изпратил листовката на българския евродепутат Ивайло Калфин, който веднага писал на британския си колега Найджъл Фараж. „Нямам думи да опиша този абсурден и ксенофобски материал, подписан от вашата политическа партия”, пише Калфин.

В писмото си той настоява лидерът на Партията на свободата да потвърди авторството на листовката или ясно и публично да се разграничи от съдържанието й.

В отговор, изпратен днес до Ивайло Калфин Найджъл Фараж отхвърля авторството върху агитационния материал. От ЮКИП смятат, че става въпрос за иронизиране на партията от интернет страница и изразяват съмнения, че листовката изобщо е разпространявана физически.

„Партията явно използва вдигането на ограниченията за работа на българи и румънци от 1 януари, като плаши, че те ще заемат работните места, социалните помощи и жилищата на британците, което беше потвърдено и в днешното изказване на лидера й Найджъл Фараж в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург. След като Фараж си прави популярност на наш гръб, не е изненада, че сбърканите му аргументи се хиперболизират. Интересно, ако не бяхме ние, на какво щеше да се крепи кампанията му”, коментира Калфин.

Той добави, че „независимо дали те са автори на точно тази брошура или не, факт е, че те непрекъснато заплашват британските граждани с българите и румънците, които "не били лоши хора", но имали всички основания да напускат страните си и да отиват във Великобритания. Тези внушения се правят напълно голословно и без никакви факти”.

Това не е първата размяна на мнения между Калфин и Фараж по повод българите във Великобритания. През март Ивайло Калфин влезе в пряк словесен дуел с Фараж в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург. Фараж призова ЕС да скъса политическите отношения с България и Румъния, защото са просмукани от престъпност и корупция и отново повтори заплахите за емигрантска вълна. Калфин му опонира, представяйки данни, според които на всеки 2000 граждани във Великобритания се пада един българин, а в град от 100 000 жители - 50. Един от 600 безработни е българин. "Това ли вие наричате натиск? Румънските и българските студенти харчат всяка година 30 млн. паунда за учебни такси и за издръжката си. Нима това говори за натиск?", попита Калфин.

Преди две седмици българският евродепутат изпрати открито писмо до британския министър-председател Дейвид Камерън, в което протестира срещу плановете на правителството му за въвеждане на мерки срещу трудовите имигранти от ЕС, която се мотивира с отпадащото от 1 януари ограничение за работа на български и румънски граждани.