Започват проверки на коледните елхи

Дръвчетата трябва да бъдат с контролни пластини

Горските инспектори към Изпълнителна агенция по горите и регионалните дирекции са започнали проверки във връзка с кампанията за добив на коледни елхи, иглолистна зеленина и дрянови клони, съобщавато от агенцията.

Стриктно ще се следи за наличието на задължителните контролни пластини, които трябва да са поставени на отсечените дръвчета.

От тази година Изпълнителна агенция по горите въвежда контролни пластини с индивидуални номера за коледните дръвчета, които са част от превозния билет. Те ще се поставят на всяка отсечена елха, която ще бъде пусната на пазара. Номерата на пластините се вписват в превозните билети и впоследствие придружават елхите при транспортирането и съхранението им. Контролните пластини са с правоъгълна или овална форма и имат лента за еднократно неразглобяемо захващане към ствола на коледните елхи. Изработени са от пластмаса с бял цвят, като всяка пластина има серия, която се състои от една главна буква и пореден номер от шест цифри. Към стъблото на всяка коледна елха между третото и четвъртото разклонение, считано от основата на елхата, преди транспортирането се прикрепва неподвижно контролна пластина, чийто номер се вписва в съответния превозен билет.

Превозните билети и контролните пластини към тях се предоставят от Регионалните дирекции по горите. За елхите, които са със закрита коренова система, или в така наречените контейнери, няма да е задължително поставянето на пластините. При контролните проверки горските инспектори ще обръщат особено внимание на истинността и законността на предлаганите на пазара "живи" коледни дръвчета, които са по-трудни за нерегламентиран превоз. В последните години се наблюдава повишен интерес съм закупуването на така наречените "живи елхи", които след това могат да бъдат залесени обратно в природата.

При установяване на нарушения санкциите за физически лица са от 50 до 3000 лева, а за юридически от 100 до 5000 лева.