Обявяват градовете-финалисти за европейска столица

Мисия Пловдив

12-12-2013, 07:15

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

В продължение на 75 минути пловдивският екип представи последен кандидатурата на града вчера

Днес ще стане ясно дали Пловдив ще продължи към финала в надпреварата за Европейска столица на културата през 2019 година. Вчера екипът в продължение на 75 минути представи презентацията на града пред 13-членното жури в София.

Журито силно се е впечатлило от точния анализ на силните и слаби страни на града, посочени в предварително подготвените апликационни документи. Положителните коментари ни карат да имаме вътрешното убеждение, че сме се справили изключително успешно, коментира юристът Марта Божикова, която е част от екипа, представил кандидатурата на Пловдив.

10-членният пловдивски екип е наблегнал на намерението да се използва трансформиращата сила на културата за реално обединяване на всички социални групи, исторически и културни пластове в Пловдив. Такава е и концепцията, с която градът кандидатства за Европейска столица на културата.

Ако Пловдив преодолее първия тур и продължи напред, на екипа на фондацията предстои още много работа. Избраните градове трябва да доразработят и разгърнат концепциите, изложени в апликационните форми. През септември 2014 г. е второто събеседване с комисията.

Едва тогава градът “Европейска столица на културата" през 2019 г. ще бъде излъчен с обикновено мнозинство от 13-членното жури и ще бъде одобрен и потвърден от българското Министерство на културата. Следва формалното официализиране на избора от министрите на културата на европейските държави-членки на Европейския съюз.