Президентът на младежки форум в ПУ

Мисия Пловдив

12-12-2013, 01:16

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Росен Плевнелиев открива инициативата „Младежка визия за развитие на България“

Инициативата на Президента на Република България Росен Плевнелиев „Младежка визия за развитие на България“ ще се проведе днес от 13 часа в Аудитория 6 на Ректората на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Младите хора могат да имат ценен принос за развитието на страната. Тяхното участие в определянето на приоритетите за развитие на България, в намирането на отговор на обществените проблеми и предизвикателства е от съществено значение, за да могат всички млади хора да използват пълноценно своите способности и да намират приложими, целенасочени и устойчиви решения, смятат от Президентството. Това е и причината за втора поредна година да се провежда инициативата „Младежка визия за развитие на България“ за насърчаване участието на младите хора в процеса на вземане на решения.

Срещата ще открие президентът Росен Плевнелиев, след което ще се проведат дискусии по панели, наподобяващи Съветите към държавния глава. Основната тема е „Моят свят – Световният дебат на ООН, посветен на Целите на хилядолетието и новия Дневен ред за развитие на света след 2015 г. през погледа на младите хора в България. Национална цел на България“. В инициативата ще участват абсолвенти, предложени от акредитираните висши учебни заведения в страната, до 35-годишна възраст и завършили с отличие образователно-квалификационна степен „магистър“ след 1 януари на 2013 г.

Могат да се включат и младежи, които са завършили висше образование в чужбина и отговарят на няколко условия и изисквания. Те трябва да са завършили с отличие образователно-квалификационна степен „магистър“ след 1 януари на 2013 г., да са на възраст до 35 години, тъй като поради спецификата на целта участие в инициативата могат да вземат лица на възраст от 18 до 35 г. Този възрастов интервал се приема за „младежки“ според европейските критерии.

Панелите ще се ръководят от секретарите и съветниците на Президента, отговарящи за съответната дейност. По време на дискусиите участниците ще имат възможност да направят 3-минутно изказване по проблематиката. След разискванията съответният секретар на Президента ще обобщава основните констатации и предложения. След провеждане на срещата се предвижда официално закриване от Президента на Република България.