Папа Франциск избран за човек на годината

Животът

12-12-2013, 08:25

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Списание "Тайм" избра Светия отец за човек на годината за 2013-та

Списание „Тайм“ избра папа Франциск за „Човек на годината“ за 2013 г. Според изданието, Светият отец има основен принос за това, че е „извадил папството извън двореца и го е поставил на улицата“.

"Рядко се случва нова фигура на сцената, като папа Франциск, да привлече толкова много внимание така бързо – на стари и млади, на вярващи и атеисти“, пише в статията редакторът на списанието Нанси Гибс. Според нея, през изминалите девет месеца на поста, той е успял да застане в центъра на важните разговори: за богатство и бедност, за честност и справедливост, прозрачност, съвременност, глобализацията, ролята на жената, естеството на брака и изкушенията на властта.

Това не е първият път, в който папа става „Човек на годината“. През 1994 г. отличието получава папа Йоан Павел II, а през 1962 г. – Йоан XXIII. На второ място в класацията на „Тайм“ за 2013 г. е бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън, който извади на бял свят данни за това, че службите за сигурност на САЩ следят телефонните разговори на милиони хора по света. На трето място е класирана активистката за правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация Едит Уиндзор.