1 млн. лв. за шефовете на НДК

Най-доброто от печата

12-12-2013, 06:32

Снимка:

Преса

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За две години и половина Съвета на директорите са получавали огромни суми по своя преценка

"Въведена е порочна практика при формирането на възнагражденията на Съвета на директорите на НДК", заяви зам.-министърът на културата Велислава Кръстева, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Днес Кръстева представи информация за актуалното състояние на дружеството пред Комисията по културата и медиите към Народното събрание. Тя посочи, че проверката е установила фрапиращи данни за размера на заплащането и даде пример с бившия вече изпълнителен директор Митко Тодоров, който за 8 месеца е получил 99 585 лева възнаграждения. Членовете на Съвета на директорите са получавали, съответно - Тодор Влайчев за 30 месеца – 328 506 лв., Ивайло Георгиев за 21 месеца - 148 155 лева, Десислава Бинева за 21 месеца - около 240 000 лева. "Мениджмънтът на Националния дворец на културата струва на дружеството около един милион лева за две години и половина. Ако беше по закон, щяха да получат пет пъти по-малко", подчерта зам.-министърът на културата.

Според Кръстева от данните, които стават ясни в хода на проверката, е видно как през последните две години и особено през последната една година НДК е управлявано така, че да бъде тласнат към фалит. Тя посочи, че приходите на дружеството бележат сериозен спад в сравнение с предишни периоди. "Несъбрани вземания по договори възлизат на над 3 млн. лв., което е нарастване с 560% в сравнение с тези през 2011 г. Приходите от вътрешни продукции са 5 пъти по-малко в сравнение с предходни години. Длъжниците са 275, а има заведено дело само срещу един", заяви Кръстева. По думите й прогонени са дългогодишни клиенти на НДК и обяснението може да бъде или некомпетентност, или съзнателно отблъскване на наематели.