"Златен Хипократ" на петък 13-ти

Мисия Пловдив

12-12-2013, 11:54

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

115 млади лекари утре получават диплома

Три награди „Златен Хипократ” за пълните отличници на Медицинския факултет в Пловдив ще бъдат връчени на тържествена промоция на медиците от випуск `2013

Петък 13-ти не е фатален, а е на късмет за 115 млади лекари дипломанти на Медицински университет – Пловдив

За 63-ти път Факултетът по медицина на Медицински университет - Пловдив тържествено ще промоцира и раздаде дипломи на завършилите медици.

След шестгодишно обучение 115 дипломанти на Медицински факултет ще получат магистърските си дипломи за лекари по медицина на 13 декември, петък, 2013 г. от 11 часа в зала «Аула Магна» (сградата на Факултета по дентална медицина, бул. Христо Ботев №3).

От дипломираните 115 завършващи, 87 са български и 28 са чуждестранни студенти (от Турция, Македония, Гърция, Испания, Швеция и Индия). С “отличен” успех от следването и държавните изпити са 36 студенти; средният успех от следването на завършващите е „мн. добър” – 4.85, а от държавните изпити е „мн. добър” – 5.06.

Трима са абсолютните пълни отличници (от следването и от държавните изпити) на випуска: Катерина Габерова, Орлина Чанева, Мила Букова. Те ще бъдат удостоени с наградата „Златен хипократ”, която има дава право на следдипломна специализация по избрана от тях специалност. Отличничката на випуска д-р Орлина Чанева ще произнесе слово от името на българските студенти. Честта да чете Хипократовата клетва ще има   отличничка – д-р Катерина Габерова. С най-висок успех от чуждестранните дипломанти е Хилал Ханеефа от Индия, той ще произнесе слово от името на всички чуждестранни студенти.

Две стипендии по 1000 евро, предоставени по благородна инициатива от организацията  „Форум на регионите”, Белгия и  международната платформа „Forum der Medizin”  ще бъдат връчени на двама дипломанти – д-р Мила Букова и д-р Атанас Банчев, които спечелиха в конкурс с десетки кандидати от медицинските университети в България и Европа.

Ректорът на университета проф. д-р Стефан Костянев ще поздрави дипломантите от името на академичната общност.

Медицински факултет се гордее, че тази година в националния конкурс „Студент на годината 2013” в категорията „Чуждестранен студент на годината” бе избран възпитаник на Медицинския факултет (Константинос Линдас от трети курс).

Церемонията на тържеството ще се води от заместник-декана по учебната дейност на факултета – проф. д-р Мария Орбецова, дм, а за Промотор (връчва дипломите и обявява завършилите за “пълноправни лекари”) е избран – проф. д-р Иван Трайков, дм (дългогодишен ръководител на сектор Изгаряния и пластична хирургия).

На церемонията са поканени и се очакват – представителите на държавната власт, председателите на Комисиите към Народното събрание и министрите от двете сфери: на образованието и науката и на здравеопазването, депутати от град Пловдив, представителите на местната власт и дипломатическите мисии в Пловдив, представители на лекарската гилдия и университетските колегии от Пловдив и страната.