Таргетната терапия убива рака

Животът

12-12-2013, 15:40

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Достъпът до новия вид системно противотуморно лечение е подобрен у нас, посочват специалистите от болница “Централ Онко Хоспитал” в Пловдив.

Гадене, повръщане, косопад, анемия, отпадналост – това са най-честите оплаквания на пациентите с онкологични заболявания, преминали лечение с медикаменти, които овладяват коварната болест. Традиционната цитостатична химиотерапия е токсична и за здравите, нормални клетки на организма. Лекарствата убиват бързоделящите се клетки в тялото и по тази причина прилагането им води до изразените неприятни странични действия.

През последните години в лечение на злокачествените заболявания се отбеляза значителен успех, който е следствие на иновативни изследвания на туморния геном. Това каза д-р Христо Мурджев.  Генетичните нарушения в тумора са изключително важни – те определят как ще се развие ракът, колко е агресивен и какъв ще е изходът за пациента.

Изучаване генетиката на рака доведе до създаване на нов вид  системна противотуморна терапия, т.нар. таргетна, прицелна или мишенна терапия, която се фокусира директно в раковите клетки, без да уврежда останалата част на организма. Таргетната терапия представлява индивидуализиране на лечението, съобразно генома на пациента. Тя може да промени хода на заболяването в контролиран процес, който води до продължителна клинична ремисия. Въздейства избирателно върху жизнено важни биологични процеси за раковата клетка и води до спиране на туморния растеж, а впоследствие до смърт на туморните клетки. Механизмът на действие на таргетните лекарства се осъществява чрез залавянето им за определени рецептори от клетъчната мембрана. Такива рецептори притежават и някои здрави, нормални клетки на организма. Поради това прилагането им понякога води до неприятни странични действия, като кожен обрив, промяна в цвета на косата и кожата, високо артериално налягане. Тези странични ефекти са преходни, а някои от тях могат да бъдат контролирани с подходящи лекарства. Една група прицелни  лекарства са в таблетна форма и тя се провежда в дома под наблюдение на лекар онколог.

В България достъпът на болен с онкологично заболяване до таргетно лечение е подобрен. Всеки пациент, който има нужните показания получава индивидуализирано лечение. Лекарствата, които са в позитивния списък, се реимбурсират 100% от НЗОК.

Днес вече има прицелна терапия за най-широко разпространените онкологични локализации: бял дроб, млечна жлеза, дебело черво, посочват специалистите от болницата, в която лечение търсят пациенти от цялата страна. Най-резистентните на цитостатична химиотерапия карциноми на черен дроб и на бъбрек, и малигнен меланом вече имат лечение, което значително подобрява преживяемостта и качеството на живот.

В Европейския съюз всяка година се диагностицират 3 милиона души с онкологични заболявания. Това е втората по честота причина за смъртност в Европа както при мъжете, така и при жените.