Защо вярваме на хороскопите

Животът

12-12-2013, 18:55

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Човешката увлеченост по хороскопите не е от вчера. В древността почти всички управници планирали живота си според хороскопа. Екатерина Медичи например се съветвала за всичко с личния си астролог - знаменития Нострадамус. Придворен звездоброец имал и Людовик XVI. Впрочем астрологът предупреждавал венценосния господар да бъде внимателен на 21 януари. Кралят пропуснал този съвет покрай ушите си и си платил - на този ден го екзекутирали. Руските царе също се обръщали към астрологията. За Иван Грозни например не само бил направен персонален хороскоп, но и изчислена датата на смъртта му. Наистина през въпросния ден царят се чувствал по-добре отвсякога, даже отишъл на баня. След което решил да убие звездоброеца заради лъжливата информация. Но не успял - станало му лошо.

Днешните политици също не пренебрегват услугите на астролозите /макар че не обичат да си признават това/, пише БЛИЦ. Впрочем не само силните на деня сверяват часовника си със звездите. По данни на аналитичните центрове повече от половината население вярва в хороскопи. Особено търсени са услугите на астролозите в навечерието на Нова година.

Пита се защо ние, толкова напредничави и модерни, до ден-днешен продължаваме да се взираме в звездите и въобще вярваме в мистика? По няколко причини.

- Психолозите твърдят, че бумът на всевъзможни предсказания се усилва в период на катаклизми - войни, икономическа и политическа нестабилност и т.н. И тъй като такава нестабилност не липсва, нищо чудно, че повечето хора са така суеверни.

- Хороскопите са вид психотерапия. Те успокояват, утешават, настройват към по-добро. Това е особено актуално преди Нова година. Защото тогава ние едновременно очакваме и... се боим от настъпването на следващата година. Винаги възниква страх: ами ако новата година се окаже неуспешна? И се хвърляме да четем различни предсказания с надежда да видим успокоителното: "Вас ви очаква благополучен във всяко отношение период". Нашите предци също се страхували от настъпването на нова година. Нещо повече - смятало се, че между Рождество и Нова година по земята бродят пълчища нечисти сили. Което впрочем не пречело на хората да експлоатират същите тези нечисти сили, гадаейки на карти, на восък и пр.

Забелязано е, че в хороскопи вярват най-вече тревожните, депресираните, неуверените хора. Те прочитат позитивна прогноза и се успокояват. Това си е програмиране за хубав живот!

- Астропрогнозите са съставени по такъв начин, че да повишат нашата самооценка. В нито една астропрогноза няма да прочетете: "Вие сте алчни, омерзителни, с вас е неприятно да се общува". На кого ще се хареса подобно нещо?! /Дори и да е истина./ Докато фразата "Няма да е излишно да проявявате повече щедрост и отстъпчивост към хората" се възприема нормално. При това психолозите отбелязват, че повечето хора се стараят да... отговарят на прогнозата. Тоест наистина стават по-щедри, по-меки и по-добри.

А ако прогнозата не е вярна, нищо страшно. За това впрочем още Фройд е писал, че на човека е присъщо да помни положителните изказвания за себе си и своето бъдеще и... да игнорира отрицателните.

В същото време има немалко хора, които са настроени към хороскопите скептично, за да не кажем враждебно. Те категорично отказват да вярват в "космически дивотии". Как се обяснява този негативизъм?

- Хороскопите са прекалено уклончиви, изтъкват астрофобите. Ако прочетете прогнозите за всичките дванадесет зодиакални знака, ще откриете, че голяма част от информацията ви... подхожда. Независимо какви сте - Рак, Риби или Козирог. Например: "Вие не обичате да ви лъжат, в същото време си позволявате да мамите" или "Вие сте целеустремени, настойчиви, но понякога сте инатчии".

Е, кажете кой от нас не послъгва и не проявява инат?

Номерът обаче е в това, че ако информацията се поднесе на човека така, че да я възприеме като казана лично за себе си, той ще й повярва безусловно. В психологията това се нарича ефект на Барнум - в чест на американски шоумен, живял през миналия век. Няма да навлизаме в подробностите от биографията му. Ще кажем само, че Барнум страшно се гордеел с програмите си, съставени по такъв начин, че всеки зрител да намери нещо интересно за себе си.

- Не може Овен, Водолей, Дева и прочие да се сресват с един гребен. С други думи - малко вероятно е всички представители на Овен, Водолей, Дева на планетата в едни и същи дни да изпитват финансови затруднения, да се карат с любимите си или - обратно, да се женят /омъжват/. Нещо повече - вие навярно познавате хора, родени в един ден, които имат съвършено различна съдба. И които абсолютно несинхронно получават повишение в службата и създават любовни връзки, както обещават хороскопите.

- Сляпата вяра в хороскопите пречи на човека да поема отговорност за постъпките си и в крайна сметка за живота си. Как можете да искате от мен активност и веселие, след като по природа съм меланхолик и песимист! Не вярвате? Ето, и в хороскопа ми го пише...

Кой тогава е прав: противниците или привържениците на хороскопите? Няма да открием Америка, ако кажем, че истината е по средата.

Хороскопите съвсем не са абсолютното зло, но и не са истина от последна инстанция. Според астролозите най-достоверни са хороскопите, съставени с отчитане на месеца, деня, часа и дори минутата на раждане, тоест индивидуалните. Макар че зависи при какъв астролог ще попаднеш за такава индивидуална програма. Ако е професионалист - добре, ами ако е шарлатанин? Или още по-лошо - да си направиш прогноза с помощта на интернет /той бъка от подобни примамливи предложения/, а после да започнеш да вярваш само на него... С една дума - към тази работа трябва да се подхожда много предпазливо.

Всичко е във  вашите ръце!

Трудно е да се иска стопроцентова достоверност от хороскопите, с които са пълни масовите издания. Пак по същата причина - те не са направени според индивидуалните особености на всеки читател. Да, това е интересно развлекателно четиво, но... нищо повече.

Даже ако някои от предсказанията се сбъднат, не бързайте да се доверявате на останалата част, смятайки прогнозата за истина от последна инстанция /спомнете си за ефекта на Барнум!.

Психолозите са категорични, че хората, безусловно вярващи на всякакви гадания, предсказания и магьосничества, са пасивни и инфантилни, боят се от решителни действия. А под лежащия камък, както е известно, вода не тече. Тогава може би трябва да станем "сами на себе си астролози", да си направим собствена житейска програма! А какво ще заложите в нея - любов, здраве, успех или пари, зависи само от вас. И ако решите, че следващите месеци ще станат за вас успешни и благополучни, така и ще бъде! Независимо от коя зодия сте.