Рестартираха издаването на годишния сборник "Добруджа"

Мисия Добрич

13-12-2013, 00:10

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Годишникът се издава от Историческите музеи в Добрич и Силистра

Регионалните исторически музеи в Добрич и в Силистра възобновиха издаването на годишния сборник "Добруджа". Новият брой на академичното издание, чието начало е положено през 80-те години на миналия век, излиза след осем години прекъсване. Основната заслуга за рестарта на изданието има директорът на РИМ Добрич Костадин Костадинов.

Трябва да възродим добрата традиция в обобщаване на историческите изследвания за Добруджа, която е контактна зона между Европа и Азия. В ранното Средновековие Добруджа е основен коридор, през който минават миграционните движения на Стария континент и се създават нови цивилизационни структури, заяви при представянето на сборника пред широката публика тази вечер неговият главен редактор професор д.и.н. Георги Атанасов.

В новото издание са включени статии на видни учени от България, Русия, Украйна, Казахстан, участвали в международната научна конференция "Европейските степи и районът на Долния Дунав през Средновековието - VII-ХIV", състояла се в Добрич и в Балчик, съобщи доцент д-р Валери Йотов, който е член на редколегията.