Светът през 2014 според предсказанията на Айзък Азимов

По време на Световната изложба в Ню Йорк в 1964 година, писателят-фантаст Айзък Азимов предсказва, какъв ще бъде света след 50 години

Още тогава предсказанието е публикувано в New York Times.
Четейки прогнозата днес разбираме, че писателят е успял да предвиди практически всички технически постижения!
Според Азимов, половината от електроенергията в 2014 година ще се изработва от АЕЦ, а в огромните пустини на Аризона и Казахстан ще заработят слънчеви електроцентрали. Съобщенията ще станат спътникови, а космическите кораби към това време успешно ще стигнат до Марс - как да не споменем марсохода Curiosity.
Фантазиите на Азимов днес са реалност - писателят твърдеше, че телефоните ще могат да се носят в джоба, а техните екрани ще ни дадат възможност да четем книги и да разглеждаме снимки. Устройства им ще работят без кабели – с помощта на батерийки или акумулатори. Филмите ще ги показват в тримерен формат, а времето за приготвяне на храна и скучната домашна работа ще бъде съкратено – в кухните ще господстват автоматични битови прибори с таймери: тигани, тостъри, печки и кафе-машини. Днес изобретенията са факт.
Според Азимов, обликът на градовете в 2014 година ще се промени: домовете и голяма част от урбанистичното пространство ще отидат под земята: така може да се икономиса за отопление на жилищата и за охлаждане през лятото (още сега има паркинги и цели търговски комплекси). На повърхността ще бъдат разположени паркове, градини и дори ще може да се пасе добитък (това изглежда по-малко вероятно).
Писателят предсказва, че транспортът ще престане да има допир с пътищата, а ще бъде над земята на височина около един метър. Речните и морските плавателни съдове ще се плъзгат над водата, тяхната скорост ще бъде значително увеличена.
Азимов предсказва също, че в 2014 година населението на земного кълбо ще достигне 6,5 млрд. души, а в САЩ ще живеят 350 млн. (към 1 юни 2013 г. в щатите били регистрирани 316 млн. души). Ръстът на населението трябва да спомага за усвояването на Арктика, на пустините и откриването на нови хранителни продукти. Така например, ще започнат да се използват микроорганизми, които според Азимов, ще преработват водораслите в питателна храна.
Според прогнозата на писателя, в 2014 година основният проблем на човечеството ще бъде скуката! Именно затова професията психология ще получи невероятно развитие, а психиатрията ще стане престижна специалност.
Сега, всичко гореспоменато ни се струва привично и банално, но за далечната 1964 година това са били смели, оригинални и абсолютно фантастични твърдения.
А това, че не всички идеи на Азимов днес се оказаха реализирани, означава единствено, че изобретателите трябва да ги имат предвид!Снимка на Деня

Щрихи от Плевен