Идват 1,3 милиарда лева за инфраструктура в Пловдив

Мисия Пловдив

13-12-2013, 11:34

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Виж какво ще се строи ТУК!

С 37 гласа "за” и петима "въздържали се” общинският съвет на Пловдив прие окончателния вариант на Интегрирания план на града за периода 2014 – 2020 година. Това стана на днешната извънредна сесия. Предстои Интегрираният план да се представи пред управляващия орган – Министерството на регионалното развитие и благоустройството, до 16 декември.

Планът предвижда през следващите 7 години в Пловдив да бъдат инвестирани около 1,3 милиарда лева. Финансирането може да става от различни източници в това число и от републиканския бюджет, от общинския бюджет, от частни инвеститори и от Европейския съюз. Заместник-кметът в ресор "Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции" Димитър Кацарски отново припомни трите основни зони за въздействие, които влизат в проекта.

Първата зона е т. нар "Социална зона". Тя включва централната градска част между булевардите "Източен", "Мария Луиза" и "Марица". Предвижда се в нея да бъдат вложени 87 милиона лева.
Втората зона е т. нар. "зона с публични функции и висока обществена значимост". Тя представлява транспортния ареал на Пловдив, който включва действащата Централна гара, две от трите най-големи автогари, осигуряващи повече от 70% от превозите, терена на бившата Сточна гара, 6 транспортни артерии, сред които бул. "Христо Ботев", "Коматевско шосе”, бул. "Найчо Цанов", бул. "Руски", бул. "Васил Априлов" и бул. "Македония". Сумата, за която може да се кандидатства е 91 милиона лева.

Третата зона е "зоната с потенциал за икономическо развитие" и е обособена в района на квартал "Гладно поле". Това е военен терен с възможности за реализация на високотехнологични производства и офис сгради за наука и иновации. Тук се очакват и най-високо ниво на инвестициите – около 1 милиард лева.

По време на дискусията около приемането на плана беше повдигнат въпросът относно зелените площи на Пловдив. На питания на съветници Димитър Кацарски уточни, че в Интегрирания план е изпълнено изискването на глава от населението на града да се падат минимум 21 квадратни метра зелени площи. Пред журналисти след заседанието на общинския съвет заместник-кметът уточни, че място за притеснения в тази насока няма, тъй като в момента на всеки жител на Пловдив се падат по 28 квадратни метра, което превишава значително минималните изисквания.