"Пловдив 2019" запрята ръкави! Почват работа за финала още в понеделник

Градът е в голямата битка за Европейска столица на културата през 2019 година

Хиляди поздравления се сипят в централата на "Пловдив 2019". Еуфория кипи сред екипа на фондацията и днес след големия успех. Вчера стана ясно, че градът отива на финал в борбата за Европейска столица на културата през 2019-та. До края стигнаха още София, Варна и Велико Търново.

След тежкия ден и безсънните нощи през последните няколко седмици, целият пловдивски екип отпразнува победата подобаващо. Рано тази сутрин обаче всички отново са на пост и вече умуват какво следва оттук нататък.

„В понеделник сядаме и започваме отново активна работа”, каза за Plovdivutre.bg изпълнителният директор на фондацията Валери Кьорлински. „Факт е, че ни очаква двойно повече работа за финалния кръг през септември догодина”. Още следващата седмица ще се направят анализи на случилото се до момента и ще се чертаят планове за бъдещи проекти и събития, допълни той.

„До момента не е обсъждан съвместен проект с другите градове, които отиват на финал за Европейска столица на културата през 2019-та”, сподели директорът на "Пловдив 2019". Той допълни обаче, че пловдивчани са отворени за идеи и инициативи, в които да обединят сили с Велико Търново, Варна или София.

„Градовете, които отпаднаха от борбата вчера /Шумен, Бургас, Русе и Габрово/, трябва да продължат своите програми”, каза Кьорлински. Според него това, че не отиват на финал, в никакъв случай не означава те да спрат работа. Напротив, важно е да се популяризират културните постижения на всички градове в страната и чужбина и да се привлича местната общност за съвместни прояви и действия.

Фондацията ще продължи да провежда обществени кампании съвместно с община Пловдив в България и чужбина с цел ефективен обмен на добри практики за устойчиво регионално развитие и устойчив туризъм. Също и да привлича подкрепа от европейски партньори, културни институции и творци от цял свят в защита на идеите и интересите на града, както и да съдейства за устойчивото му развитие като модерен европейски град.