Пазарите за живи животни в Пловдивско затвориха

Животът

13-12-2013, 12:15

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Избиват животни заради плъзнала шарка

Шап бе открит в района на село Чоба

Шапът в района на село Чоба затвори пазарите за живи животни в региона, заяви д-р Иван Шиков, временно изпълняващ длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив.

Затворени са за всякакъв вид животни, защото всяко едно от тях може да пренесе вируса, независимо дали е болно, или не, поясни д-р Шиков.

Създадена е необходимата организация с представители на всички институции, и най-вече на МВР за съдействие при евентуално транспортиране на животни те своевременно да бъдат връщани. Разрешава се придвижване единствено на животни, когато са здрави само по направление за незабавно клане.

На територията на Пловдивска област има два законно регистрирани пазара за живи животни - в Раковски и в Асеновград. Собствениците на тези пазари са уведомени, официалните ветеринарни лекари също са уведомени, а също и полицията.

Забраната важи за пазарите както на територията на Пловдив област, така и в област Стара Загора, тъй като10 - километровата зона около огнището обхваща и територията на област Стара Загора. Тя ще бъде вдигната със заповед на изпълнителния директор не по-рано от 20-30 дни, колкото е инкубационният период на заболяването шап.

Заболяването бе констатирано на 5-ти декември. Болните животните са били умъртвени по хуманен начин и загробени в трупна яма, предава Фокус.