Наши археолози проучват средновековни пристанища

Туризъм

13-12-2013, 13:56

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Показват през 2014 г. филмът, който беше сниман у нас, за древните портове в Черно и Егейско море

Александър Минчев, д-р Мария Манолова-Войкова – от Регионалния исторически музей във Варна и археоложката от Несебър д-р Евтелпа Теоклиева-Стойчева бяха лектори в международния симпозиум „Средновековните пристанища в Северно Егейско море и Черно море”, който се състоя в периода 4 до 6 декември в Солун, Гърция, съобщиха от музея.

Симпозиумът беше посветен на средновековните пристанища, търговските пътища и развитие на културата в Черноморския басейн и Егейско море. Над 34 учени, археолози и експерти в областта на късно античната и средновековна археология участваха в международния симпзиум от страни като Турция, Грузия, Украйна, Русия, Румъния, Австрия и др..

Александър Минчев, който е и ръководител на проект „ОЛКАС” на национално ниво изнесе доклад на тема „Десет слабо изследвани късноантични крепости по Българското Черноморие (ІV – началото на VІІ в.) пр.Хр.)”, а.д-р Мария Манолова-Войкова, също от РИМ-Варна говори за „Вносът на средно-византийска керамика по Западния бряг на Черно море: примерът на двата града  - Варна и Анхиало”. С доклад „Месемврия – пристанищен град на Западния бряг на Черно море” участва  д-р Евтелпа Теоклиева-Стойчева.

По време на симпозиума беше представен документалния филм, посветен на 45 изследвани средновековни пристанища в Черноморския басейн и по бреговете на Егейско море. Както писа Varnautre.bg той беше заснет от гръцки снимачен екип през юли и август 2013 г. Документалният филм ще бъде представен и в България през 2014 г.

Тези значими за археологията инициативи се осъществяват в рамките на проект ОЛКАС, финансиран от Съвместна оперативна програма „Черноморски басейн” 2007-2013. Основната цел на проекта е да създаде трансгранично сътрудничество за опознаване и представяне на широката публика чрез филма, публикации и специален информационен сайт миналото на Черноморското и Егейско крайбрежие, с цел да се привлекат туристите и към тези дестинации.