Нов закон за планината до май месец

Проектът за ски зона „Кулиното” фигурира в премастер плана разработен от екипа на зам. министъра Бранимир Ботев, съобщиха от община Разлог . Това каза инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог след участието си в националната кръгла маса, на която бяха обсъдени проблемите и развитието на ски курортите у нас. Форматът на срещата бе държавна администрация, инвеститори и представители на местната власт – кметове.

Главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев започна дебата с думите, че туризмът категорично е сред най-бързо развиващите се отрасли, надвили кризата. Издателят на "24 часа" и "Труд" Венелина Гочева призова за конструктивен дебат и вземане на решения.

Обсъдени бяха спешните проблеми в курортите. Два са основните проблеми на ски зоната - да се лицензират пистите и да се обработят, за да имат вид на писти. Проблем е, че инфраструктурата не може да поеме всички скиори, които искат да се спускат в зимните курорти.

Около създаването на специален закон за планината се обединиха участниците в срещата. Новият закон за планината може да бъде готов до месец май, категоричен бе зам. - министър Ботев. Новият закон ще се позове на френския опит и ще премахне противоречивите текстове в сега съществуващите над 16 закона и нормативни актове.

Седем проекта за развитие на ски туризъм са постъпили в ресорната комисия към Министерски съвет, която разглежда предложения за инвестиции в туристическия бранш. Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева по време на дискусия за ски курортите, организирана от в. "24 часа".

В комисията към Министерски съвет, която разглежда предложения за инвестиции в туризма, са получени предложения за мегапроектът "Дестинация Рила”, за разширение на ски зоната Банско, за проекта "Перелик" в Родопите, за ски зона „Кулиното” в Разлог, както и за ски зоните в Пампорово и Чепеларе. Предложенията ще се разглеждат в комисията, която се оглавява от зам.-министъра на икономиката с ресор "Туризъм" Бранимир Ботев.

На срещата взеха участие още кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник министърът на туризма Бранимир Ботев, кметовете на Смолян, Банско, Разлог, Сапарева баня, както и представители на курортите – Банско, Боровец, Пампорово, Витоша, Паничище, Кулиното, Добринище. Участниците заявиха воля за изработване на нов закон за планинския туризъм.

Всички на дебата приветстваха идеята на "24 часа" да ги събере преди старта на сезона. Те поискаха нов дебат при нас след 6 месеца.