Духовни пастири влизат в затвора

Мисия Пловдив

14-12-2013, 08:00

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Богослови започват мисии зад решетките, при възрастни и в кризисни центрове

Богослови влизат в затвора в Пловдив. Там те ще работят с лишените от свобода. Дипломирани студенти по теология подават ръка на заключените. Ще водят разговори, ще споделят и ще четат Библията. Макар, че голяма част от затворниците не са православни, това не пречи да послушат какво се говори, да се запознаят със свещеното писание, каза за Plovdivutre.bg д-р Маргарита Загарова от Сдружение на православните богослови “Св. Паисий Хилендарски”. Помощ зад решетките е една от първите мисии на новата организация. В Сдружението влизат богослови – преподаватели и студенти от Пловдивския университет.

Времената са такива, че е важно не само физическото, но и духовното оцеляване. Понякога духовната смърт е много по-тежка от физическата, сподели Загарова. В затвора пастирите намират съдействие и от отец Димитър, който служи в параклиса.

Освен зад решетките доброволно те ще помагат и на други тежки места. Започват мисии в кризисните центрове и в домовете за стари хора в Пловдив. Предстои да направят план за помощ на хора с ментални и физически увреждания и в дома за възрастни хора "Св. Василий Велики".

Помагаме на църквата, свещенослужителите имат големи ангажименти и не винаги може да обгрижват нуждаещите се. Ние ще им бъдем от полза, призна Загарова.

На 20 декември Сдружението прави голям благотворителен концерт. Средствата ще отидат за детското онкохематологично отделение в Университетска болница “Свети Георги”. Деца ще пеят за деца. Така ние ще помогнем на малките същества, които са покосени от страшната болест. Това е голямо изпитание за тях и техните родители. Подадената ръка е добре дошла за всеки, особено за болните, мисли богословът.

Концертът ще започне в 17.00 часа в сградата на Историческия музей.