Летовник счупил 8 ребра, но спасил ценна икона от горящата църква в Черноморец

Животът

15-12-2013, 06:30

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Икона на Николай Чудотворец за новия храм в Банево

Докато бил в пламналия храм в ума му кънтяла молбата "Спаси иконата"

Малцина са хората, които си спомнят драматичното събитие от есента на 1995 година, когато на 17 септември избухва пожар в църквата "Св. Никола" в тогавашното село Черноморец и пламъците поглъщат малката дървена постройка, припомнят от община Созопол.

Рали Нейчев Михайлов е един от многото летовници, които прекарват последните слънчеви дни на плажа. Още там той вижда пушека, който се вие над града и бърза да види какво става. Тълпа от хора, изплашени от пламналия пожар и двама пожарникари от Созопол, които се борят с пламъците. Рали е само по бански, но взима едно яке и се втурва да гаси пожара.  И непознатият смелчак е изпратен в огнената паст с думите "Спаси иконата". Рали много малко си спомня от преживяното по време на огнения ад, но помни че през цялото време в ума му е кънтяла молбата "Спаси иконата".

Огънят е безмилостен и поглъща всичко по пътя си, не жали и смелия спасител. Приведен, за да пази спасената икона и дървения кръст, той не вижда как върху него се струпва тежка дървена греда и камъните от църквата. Успява да изнесе ценните реликви и рухва от раните си. Дълго време след това лекува нараняванията си, част от които са три смазани прешлена и осем счупени ребра. Малко тъжно си спомня, че три дни е лежал в бургаската болница със забити стъкла в тялото си и необработени рани, но е изключително благодарен на д-р Кушев от Стара Загора, който го вдига на крака и му дава нов живот.

42-годишният тогава летовник от Казанлък, сега е уважаван пожарникар, рядко се връща към този ден от живота си. "Не знам дали съм герой, направих това, което трябваше, но всеки ден благодаря на Бог че ме върна сред живите и ми даде сили да продължа напред". Усмихва се скромно, когато благодарните жители на Черноморец го наричат герой и спасител на иконата. Вярва, че всеки носи доброто и се надява ,че спасената икона ще донесе вяра и благоденствие На Черноморец.

 Спасителят на ценната икона е открит от отец Стилян от църквата в Черноморец, който вярва, че онова чудо преди 21 години, когато е спасена иконата и кръста на църквата са най- чистият знак, който жителите на Черноморец могат да получат.