8 хил. лв. трябват за инсулинова помпа на мъничката Вики

Животът

15-12-2013, 06:30

Снимка:

burgasinfo.com

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Младен Мутафчийски страдал от диабет с тежки усложнения

Светът губи битката с диабета

Детенцето само на 1 годинка е най-малкият пациент с диабет у нас

8000 лв. трябват за инсулинова помпа на мъничката Вили от Бургас - най-младият пациент с диабет в България. 

Детенцето е само на 1 годинка, но родителите й вместо да празнуват, изгарят от притеснение за средствата, които нямат за устройството.

То не се заплаща от Здравната каса. Тя не покрива и консумативите, които са поне 300 лева на месец, предаде Нова телевизия.
Драмата за младото семейство започва няколко месеца преди Виктория да навърши 1 година. Родителите й научават, че тя има най-тежкия инсулинозависим захарен диабет ТИП -1. За да живее, детето трябва да получава ежедневно инсулин.
"С писалката по 4 пъти на ден трябваше да бием инсулин в коремчето. Тя първо изпада в паника, започва да пищи, да плаче. Стресиращо е и за нея, и за нас", казва майката Надежда Вълева. С писалката не може да се дозира и количеството инсулин, тъй като Виктория е много малка. Лекари им препоръчват, а фирма  им дава пробно за месец инсулинова помпа. Състоянието на Вики се подобрява значително.
"Тя си е същата като преди, жизнена, игрива е, но просто тази помпа спасява нейния живот", казва майка ѝ. Устройството струва 8 хиляди лева, а семейството трябва да го върне в края на месеца, ако не може да го плати, тъй като Здравната каса не го финансира.
"Също така консумативите не се поемат от Здравната каса в България. Те са на стойност 300 лева месечно, само консумативи, а ако се слага глюкозен сензор, който затваря системата, вече сумата отива плюс 600 лева. Единствено в България, Албания и Черна гора това нещо не се покрива от Здравната каса, докато във всички европейски страни специално за децата не само, че е безплатна, но тя е и задължителна. Това е "Златен стандарт", казва бащата на момиченцето Тодор Полихронов.
В семейството с две деца работи единствено бащата. Надежда вече ще трябва да се посвети на Виктория, която няма да може да посещава нито ясли, нито детска градина. Надя не може да се зарадва и на първия рожден ден на дъщеричката си.
"Това, което ми обясняват докторите, е че няма излекуван пациент от диабет. Но все пак се надявам за това. Това съм си пожелала - просто да е здрава и да е добре", казва през сълзи Надежда.