Ретроградна Венера в Козирог

Хороскоп

15-12-2013, 02:56

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ретроградна Венера - действително ли искам точно това?

Съчетанието между ретроградната фаза и хладната прагматична енергетика на Козирога охлажда взаимоотношенията и замразява изчерпилите се

Безусловно продължителният престой на Венера в знака, отбелязващ началото на зимата, ще подложи на изпитание както чувствата, така и стабилността на връзките и бюджета ни.

Противостоянето на Венера и Юпитер, което вече наблюдавахме в началото на декември, ще повлияе на поведението и преживяванията ни по време на новогодишните празници и ще напомня за себе си почти до края на януари. То активира кардиналната ос Рак-Козирог и позиционираните по нея интереси на народа и официалната власт. Поради това, много от актуалните за началото на декември политически процеси ще прекрачат прага на 2014-а нерешени и едва в средата на зимата ще достигнат поредната фаза в развитието си.

Опозицията между двете планети, отговорни за щастието и благоденствието ни, обичайно е свързана с прекомерни разходи, излишно изхвърляне и попадане в капана на личните слабости, както и публични разкрития, уронващи морала и принципите на обществени фигури. Все по-актуални, както за отделните личности, така и за бизнес структурите и органите на държавната власт, ще стават темите за необходимостта от икономии и отказ от обичайните удоволствия, заради постигането на по-стратегически задачи.

До 22 декември, когато Венера става ретроградна, на мнозина ще им се наложи да преразгледат своите планове за новогодишните покупки и празници. Последните вероятно ще протекат далеч по-сдържано и прагматично, отколкото сме свикнали, без типичните пищни празненства, щедри подаръци и богати угощения. Венера все по-често ще ни принуждава да преценяваме какви покупки са продиктувани от необходимост и кои целят да удовлетворят просто личните ни слабости и прищевки. А в общуването ще ни подтиква да правим ясно разграничение между полезните контакти и ненужните срещи, които само отнемат времето ни.

Съчетанието между ретроградната фаза и хладната прагматична енергетика на Козирога неминуиемо ще произведе охлаждане във взаимоотношенията, особено в онези, достигнали до финална фаза на развитието си. Изясняването на недоразуменията и освобождаването от натрупания негативен емоционален опит в този период, обаче, може да доведе до допълнителни усложнения. Въпреки че с лекота контролира чувствата, желанията и инстинктите си, Венера в Козирог не е особено сговорчива и поставя граници, а когато е ретроградна, е лишена и от присъщите си дипломатичност и такт, поради което подобни конфликти често могат да бъдат придружени с прояви на циничност и липса на желание за отстъпка. В случай че не искате да доведете взаимоотношенията си до точка на замръзване, по-добре не ги поставяйте на изпитание. Със сигурност продължтелният престой на Венера в Козирог ще ни помогне и да преоткрием онези непреходни стойности, които осигуряват здрава основа на взаимоотношенията и ще ни освободи от примамливата, но твърде често измамна илюзия на нереалистичните очаквания от тях.

Те и без това ще преминат през изпитанията на съпътстващи астрологични събития в студените дни на януарската зима, когато общата астрологична картина не е много подкрепяща. Особено трудни за любовната хармония ще бъдат дните от 11 до 16 януари, когато пълнолунието по оста Рак-Козирог ще съвпадне с точната квадратура между Марс и Венера. Те ще ни изправят пред предизвикателства, породени от претенции и конфликти, а споровете ще изискват преразглеждане на лични позиции. За онези, които се окажат въвлечени в конфликт, житейските обстоятелствата няма да могат да запазят статуквото си, а компромисът ще се окаже най-разумният изход. В този момент ще бъде важно да не допускаме емоциите да надделеят над разума, нито пък да разчитаме на това, че с една решителна стъпка ще се освободим от всички проблеми във взаимоотношенията. Това няма как да се случи, най-малкото, защото изходът на Венера от ретроградната примка на 4 март 2014, ще бъде съпроводен с втора квадратура с вече ретроградния Марс, когато отново ревността, неудовлетворението от съществуващите обстоятелства и гнетът на непроявените емоции ще възобновят конфликта. Тогава вече нашите нови ориентири, ценности и привързаности ще се сблъскат за първи път с реалността и външните обстоятелства. А доколко качествено сме осъществили подмяната им, ще разберем по това, дали те ще ни донесат успех или провал по време на горния съвпад на Венера със Слънцето на 25 октомври 2014.

Подкрепата на Сатурн в ретроградната фаза и особено в началото на новия цикъл на 11 януари е доста обещаваща, поне по отношение на тяхната истинност, устойчовост и ефективност. Но дотогава има много време, а и това вече е тема за нова статия. Сега, много по-уместно е да се запознаем с особеностите на ретроградната Венера, за да се предпазим от грешки и неприятности в този период.