Правят черен списък за некачествени храни

Животът

15-12-2013, 08:57

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Въвеждат 24-часов контрол на производители и търговци за празниците

Българската агенция за безопасност на храните готви черен списък на фирмите, които системно нарушават правилата и стандартите за производство и търговия с продукти, пише "Всеки ден". Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на агенцията Пламен Моллов. Той прогнозира много силен ефект при въвеждането на такава мярка, защото глобите по-често са символични и обществото често не разбира за тях.

 

Моллов уточни, че информацията за некоректните фирми ще се публикува в интернет страницата на БАБХ. Тя ще се превърне в портал за потребителите така, че те да разполагат с данни какви продукти да купуват и кой не продава качествени храни. 

 

Заради предстоящите празници в продължение на 30 дни се въвежда завишен 24-часов контрол за качеството на храните. Идеята на агенцията е практиката да стане целогодишна. Моллов уточни, че сегашната инициатива не е кампанийна, а е свързана с повишеното потребление и в същото време предлагането на повече стоки с изтекъл срок на годност или други нарушения. 

 

По отношение на големите количества изхвърлени храни и идеите за облекчаване на бизнеса при даряване на храна, Моллов обясни, че подобна мярка ще изисква много голям контрол, за да не се допусне даването на развалени продукти на по-бедните хора. "Те не са втора ръка", отсече шефът на агенцията.