Дарете кръв, спаси живот на Коледа

Животът

15-12-2013, 11:48

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Вижте къде може да станете дарител

Центърът по трансфузионна хематология в Пловдив започна традиционната си коледна акция за запасяване с кръв във връзка с предстоящите празници. Това каза директорът на центъра д-р Соня Джевизова. Тя уточни, че кампанията включва акцията на БЧК, на чийто призив се отзова 23 дарители, през последните дни мобилни екипи са били в Сопот, непрекъснато работят и екипи в самия център и в УМБАЛ "Св. Георги", пише БТА.

Тази година подхождаме по-различно, тъй като се събират 14 почивни дни, през които няма да има възможност за спешна акция при нужда, обясни д-р Джевизова. Според нея фирмите няма да работят, а голяма част от традиционните донори няма да си бъдат в града.

На този етап в центъра има достатъчно кръв и кръвни продукти от всички кръвни групи, но сме длъжни да се запасим, коментира тя. До края на годината центърът ще работи непрекъснато, с изключение на 25 декември и 1 януари 2014 година, обяви директорът.

Д-р Джевизова поясни, че очакват до 20 декември болниците да приключат с плановите операции, което до някаква степен ще облекчи тегленето на кръв. По традиция обаче по време на Коледните и Новогодишните празници винаги се е налагало спешно кръвопреливане, било то заради инциденти и катастрофи или заради обостряне на хронични заболявания.