Глобяват "Полимери" с 5 млн. лв.

Крими

16-12-2013, 06:45

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Съхранява опасния химикал трихлоретан 3 пъти по-дълго от законния срок

5 млн. лв. глоба ще бъде наложена на "Полимери" - Девня. Причината е, че химическият завод съхранява опасния химикал трихлоретан 3 пъти по-дълго от законния срок, предаде bTV, цитирайки източници от Министерството на околната среда и водите. Трихлоретанът е отпаден продукт и се изнася за обезвреждане в Румъния.

В Девня обаче го съхраняват в цистерна. В съседния резервоар има луга. Трябва тя да бъде изтеглена, след което отпадъкът да се евакуира от рисковия резервоар в здравия. Общината трябва да контролира източването, но токът за помпата от дизеловия генератор не е достатъчен.

"Лугата замръзва и ще бъде осуетено прехвърлянето. Губим доста ценно време и може да бъде забавен процесът", заяви зам.-кметът на Девня Валентин Йорданов.

Синдикът на "Полимери" АД не разрешава достъп до ток. По телефона Иван Балабанов обясни, че ток не може да стигне заради специфични технически проблеми. До края на годината държавата трябва да обяви обществена поръчка за 3 млн. лв. за обезвреждане и транспортиране на химикала.