Екстрадират българин, дирен за изнасилване в Дания

Крими

16-12-2013, 10:57

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изчезна ключов свидетел по делото "Гранити"

Акиф е обвиняем за това, че в съучастие с датчанин, чрез употреба на сила и заплашване са се съвкупили с датска гражданка

Съдът в Бургас екстрадира издирван за изнасилване българин в Дания. Ибрям Акиф от с. Рожден, Руенско е издирван с Европейска заповед за арест за провеждане на разследване по висящо дело на Районен съд Нюкьобинг Фалстер.  Акиф е обвиняем за това, че в съучастие с датчанин, чрез употреба на сила и заплашване са се съвкупили с датска гражданка.

Акиф е издирен и задържан от българските власти на в началото на този месец.

Днес мъжът потвърди даденото в предходно съдебно заседание съгласие доброволно да бъде предаден на датските власти. Защитникът му посочи, че в производството пред датския съд, той ще може да докаже своята невинност. Адвокатът смята, че са изпълнени всички предпоставки на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, за да бъде предаден Акиф.

Постановявайки своето решение Окръжен съд – Бургас взе предвид направеното от съдебните власти на Кралство Дания искане и предоставените от Главния им прокурор гаранции. С тях се поемат ангажименти в срок от 24 часа след пристигането му, Акиф да бъде изправен пред Районен съд Нюкьобинг Фалстер за разглеждане на мярката му за неотклонение, както и че при евентуално постановяване на ефективно наказание, той ще бъде върнат да го изтърпи в България, като разноските по връщането му се поемат от Кралство Дания.

Решението на Окръжен съд – Бургас е окончателно. За него ще бъдат уведомени Министерствата на правосъдието на Кралство Дания и на Република България. Съдебният акт ще бъде изпратен за изпълнение на Върховна касационна прокуратура.