Подписаха за шумоизолиращата стена около летището

Мисия Бургас

16-12-2013, 14:47

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

15 децибела по-тихо в Сарафово

В началото на 2014-а откриват процедура за избор на изпълнител

Споразумението за изграждане на шумоизолираща стена около летището в бургаския кв. Сарафово вече е подписано и още в началото на новата година ще бъде открита процедура за избор на изпълнител, който да я изгради.

Споразумението е тристранно - между община Бургас, фирмата, която стопанисва аеропорта "Фрапорт Туин Стар" и агенция "Пътна инфраструктура". 

Съоръжението ще повлияе транспортния шум от излитащите и приземяващи се самолети, както и от автомобилния поток, преминаващ по околовръстния път край Сарафово. 

На тази база и с цел ограничаване на шумовото замърсяване община Бургас първа в страната разработи Стратегическа карта на шума.

Изграждането на шумоизолираща стена около летището е част от мерките, заложени в нея и ще реши окончателно този наболял за жителите на Сарафово проблем. Предвижда се съоръжението да обхване територията по протежение на път I-9.

"Стената ще намали нивото на шума с поне 10-15 децибела. Съоръжението ще бъде съобразено с ландшафта и ще осигурява необходимата видимост на пътя. Срокът за експлоатация ще бъде най-малко 30 години", коментира бургаският депутат Иван Вълков, който е член на парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения.