Пребори се със зимната депресия сега!

Животът

16-12-2013, 16:59

Снимка:

интернет

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

10 начина да се отървеш от студените мисли

Колкото по-студени и кратки стават дните, толкова по-лесно изпадаме в мрачно настроение. Можем да преодолеем това състояние, породено от липсата на светлина и слънчеви ласки през зимния сезон, като следваме 10 лесни и приятни за изпълнение съвета.

1. Не стойте на едно място
Зимната депресия е пряко свързана с понижeното ниво на серотонина в организма, което се наблюдава през този сезон на годината. Причината е, че ензимът, който „поглъща“ хормона на щастието, става по-активен и лаком, когато се скъси светлата част от денонощието. Учени от Принстънския университет – САЩ,  установили, че ритмични движения като поклащане на крака, потропване с пръсти или дъвчене на дъвка увеличават производството на серотонин. Можете да повишите нивото му и с подходяща диета, допълват специалистите. Топ 10 на храните, които ще ви помогнат да погледнете по-ведро на света, са: пуешко месо, бобови кълнове, аспержи, слънчогледови семки, омар, извара, ананас, сирене тофу, спанак и банани.
2. Вижте плюсовете и се възползвайте
Ако постоянно се оплаквате от студа, мрака и влажното време, със сигурност няма да излезете от гадното настроение през цялата зима. Вижте и плюсовете на снежния сезон, съветват психолозите. Кога друг път можете да се спускате по белите писти, да гледате фееричния полет на снежинките, да танцувате, докато се пързаляте с кънки, да се наслаждавате на ледените дантели по стъклата... Има и неща, които се правят по-добре през зимата отколкото през останалите сезони – например да прекарате вечерта в топлото легло с книжка в ръка, да споделите чаша червено вино пред камината с любим човек, да изпиете чаша горещ шоколад, сгушени в прегръдките на уютното кресло... Обещайте си, че ще си доставяте по едно от тези тихи удоволствия всяка вечер, а сигурно можете да съставите и още по-подробен списък.
3. Не спирайте да се забавлявате
Много хора престават да правят неща, които обичат, просто защото е зима. Така сами се вкарват в „блуса“, твърдят клиничните психолози. Съветът им е да се опитате да си представите вашата идеална зима. След това си помислете как да я превърнете в реалност. Накарайте нещата да се случат – няма случайности, хората трябва да ги предизвикат. Независимо от сезона, човек, който има цели, винаги е по-жизнен, устремен и щастлив от събратята си без посока в живота.
4. Увеличете нивото на хормона на настроението
Така наричат фенилетиламина (PEA), който повишава енергията, настроението, интереса и вниманието. Произвежда се в големи количества, когато човек е влюбен, и е в недостиг, когато сме нещастни поради несподелени чувства. Можете да си го набавите от синьо-зеленото водорасло, което се предлага като хранителна добавка. Италиански учени установили, че жени, приемали го под тази форма в продължение на два месеца, с 40% понижили симптомите на депресия.
5. Вслушвайте се в тялото си
По-студено ли ви е от обикновено, с повече пуловери ли се навличате, все по-често ли пиете горещи напитки? Вероятно имате нужда да поговорите с приятел или да поканите гости вкъщи. Според изследване на канадски учени, когато човек се чувства социално изолиран, самотен или в лошо настроение, буквално изпитва и по-силен студ и посяга по-често към топли дрехи, завивки и напитки. Извикайте приятелите на помощ!
6. „Напомпайте“ въздуха с отрицателни йони
Ескперимент на американски учени от Колумбийския университет доказва, че хора, изпаднали в зимна депресия, намалили симптомите й с 48%, след като били подложени на „обстрел“ с отрицателни йони. Звучи доста сложно, но всъщност е много просто – проветрявайте често помещенията или пускайте водата да тече от чешмата. Причините за намаленото му ниво през зимата са парното отопление, флуорисцентното осветление и задушните стаи, в които рядко се отварят прозорците заради студа навън.
7. Открийте вашия зимен аромат
Обонянието стимулира онази част на мозъка, която е свързана с емоциите и паметта, обясняват ароматерапевтите. За подобряване на мрачното настроение в зимния сезон те препоръчват миризмата на цитрусови плодове. Ако тя изпълни дома ви, сякаш екзотичен остров, облян в слъчева светлина, ще сгрее душата ви. Цитрусовите ухания са идеални и за козметичните средства, които ползвате в студеното време. Други подходящи аромати за повишаване на настроението са типичните за сезона на празниците – на елхови клонки, на канела.
8. Поддържайте дома си чист
Влагата и студът не предразполагат да разтворите широко прозорците и да „изтупате“ къщата от мазето до тавана, както се прави пролетта, но това не значи, че трябва да оставите всичко да потъне в прах и плесен. Доказано е, че токсините в мухъла наистина карат мозъка ни да „мухлясва“ - забавят действието на тази част от него, която е свързана с емоциите и  така помагат на безволието да ни погълне. Един от най-лесните начини да се справите с петната от мухъл е при първата им поява да ги избършете с кърпа, натопена в силен разтвор от белина и вода.
9. Хапвайте храни, богати на магнезий
Ако не спите добре, организмът ви ще произвежда по-малко мелатонин. Недостигът му е доказано свързан със сезонните психически разстройства. Магнезият обаче ще ви помогне да си осигурите по-дълбок и продължителен сън, което автоматично ще се отрази на нивото на мелатонина. Храните, които ще ви дарят това безценно вещество, са ядките, зърнените продукти, зеленолистните зеленчуци.
10. „Осветлете“ живота си
Светлината е естествен тонизатор на жизнеността и доброто настроение. Спомнете си как приятно се чувствате, затворили очи на плажа в летен ден. Слънчевите бани имат същия ефект и през зимата – достатъчно е да подлагате лицето си под слънчевите ласки за 15 мин на ден и ще се почувствате добре. Учените са установили, че хората, които страдат от по-сериозна зимна депресия, наистина се нуждаят от специална светлинна терапия – попитайте лекаря си при необходимост.