Египетският сняг е фалшив?

Според египетското правителство разпространените в Туитър снимки са обработени с графичен редактор

 Египетското министерство на историческите забележителности нарече снимките на заснежените пирамиди, появили се в интернет чрез Туитър, фалшиви. В района на пирамидите не е падал сняг, съобщиха египетските власти.

Разпространените в Туитър снимки са "обработени с графичен редактор истински снимки на пирамидите чрез корекция на цвета. В резултат се е създало впечатлението, че историческите съоръжения са били покрити със сняг".

Потребителят с профил в Туитър @HistoryInPics разпространи в неделя снимките, които тръгнаха из социалните мрежи. Освен това някои известни издания по света приеха изображенията за чиста монета и им посветиха свои истории. Съобщаваше се, че за последен път сняг се е задържал върху пирамидите преди 112 години.

По-рано на 13 декември в световната мрежа се появиха фотографии на заснежения египетски сфинкс, които също се оказаха не съвсем отговарящи на действителността. Този път снегът беше истински, но показаният сфинкс се оказа умалено копие, построено в японски развлекателен парк, където снегът не е чудо.

Фалшивите съобщения се появиха на фона на действително проблемната ситуация, която създаде времето в региона.

В средата на седмицата в Египет и други съседни страни буря донесе валежи от сняг, но предимно проливни дъждове.

Лошото време засегна Израел, Египет, Сирия и Ливан. Сняг имаше на други места, включително в Йерусалим. Студеното време предизвика смъртта на няколко души в региона, пострадаха стотици хора.