БСП иска да върне на областните управители бизнеса с имоти

Най-доброто от печата

17-12-2013, 09:04

Снимка:

Надежда Чипева

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Предложението те да продават недвижимости с оценката над 500 хил. лв. не е съгласувано с парламентарните групи

Областните управители ще се разпореждат с държавни имоти с данъчна оценка до 500 хил. лв., предвижат промени в Закона за държавната собственост, предложени от осем депутати от "Коалиция за България". През 2010 г. ГЕРБ определи праг за продажба на имоти от областните управи от 10 хил. лв., а по-скъпите минаха към Агенцията за приватизация. Сега идеята е почти всичко да се върне обратно към областните управители. Най-интересното е, че ГЕРБ искаше да направи прага 500 хил. лв., а предложението беше остро критикувано от БСП – тогава в опозиция.

Различни гледни точки

Сега депутатите от управляващата партия начело с Георги Свиленски посочват в мотивите си, че системата на ГЕРБ не е сработила. В София–град например няма нито един имот с оценка до 10 хил. лв. За останалите пък няма нито една сключена сделка, най-вероятно поради невъзможност на Агенцията за приватизация да организира всички търгове, които са попаднали в нейната компетенция. Същевременно областните администрации генерирали разходи за охрана, данъци, такси и поддръжка на имотите.

Опитът на Агенцията за приватизация обаче е друг - повечето областни администрации по-скоро блокират подаването на информация и така продажбите стават невъзможни. Все пак за изминалите месеци ведомството продаде няколко индустриални терена. Разликата между сделка на агенцията и на областния управител е, че първата е публично разгласена и по детайлно разписани правила.

В полза на БСП

Свиленски коментира пред "Капитал Daily", че предложението е дошло от областните управители, които имали заседание "преди 5-6 месеца". Правителството на Орешарски успя да смени губернаторите на всички 28 области в страната до края на юни, като повече постове получи БСП, но имаше и назначения на ДПС.

С предложените промени се възстановява по-справедливият режим, отменен от Симеон Дянков – финансовия министър в правителството на ГЕРБ, допълни Свиленски. На въпрос откъде е статистиката, че няма нито една продажба на имоти с оценка над 10 хил. лв. от Агенията за приватизация, Свиленски отговори, че има данни само за София и можело да се допитаме до други областни управители. Той каза, че предложението не е консултирано с парламентарните групи на БСП и ДПС, но въпросът не бил политически и не било необходимо. Ще се вземе решение при разглеждането в комисии, каза Свиленски. Водеща е правната.

10% от приходите – за губернаторите

Предложенията за промени в Закона за държавната собственост предвиждат още 10% от приходите от наем или сделка с държавен имот да остават в бюджета на областната управа. Парите ще се използват за плащания по поддръжка на държавната собственост.