Пияниците живеят по-дълго

Най-доброто от печата

17-12-2013, 09:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Все пак прекаляването с алкохола не е полезно за организма

Почитателите на чашката живеят по-дълго и по-щастливо, сочат данните от ново изследване. Според американски учени пълните въздържатели имат по-кратък земен път в сравнение с любителите на високоградусните напитки. Изследователите са открили, че при хората, които не консумират никакъв алкохол, процентът на смъртността е по-висок, без значение дали са бивши страстни пияници или не.

Според лекарите щом веднъж сте престанали да употребявате алкохол, вие преминавате към т.нар. рискова група”. Това означава, че има по-малка вероятност да доживеете до дълбоки старини в сравнение с редовните консуматори на вино и ракия. "Умереното" пиене, около 3 питиета на ден, има връзка с ниските нива на смъртност, пише изданието „Бизнес Инсайдър”.

Екип, начело с Чарлз Холахан, психолог в Университета в Тексас, наблюдавал 1824 пациенти в продължение на 20 години. 63 процента от участниците в изследването са от мъжки пол. В експеримента били включени хора на възраст между 55 и 65 години.

69 на сто от пациентите, които са се въздържали от алкохола, са починали през 20-годишния период на наблюдението. При редовните пияници смъртността е само 60 на 100. Резултатът при умерените пиячи е още по-добър - само 41 процента от хората, които консумират алкохол умерено, са починали в рамките на изследването.

Лекарите все пак предупреждават, че прекаляването с алкохола не е полезно за организма. Според изследването обаче няколко малки на ден могат да удължат живота с няколко години.