Спектакълът "Нахлуване" нахлува в душите ни и ги преобръща

Афиш

17-12-2013, 10:57

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Това е изтънчена и брутална мистерия-трилър с внезапен край и безкрайни възможности

„Нахлуване“ по Фредерик Зонтаг е последното заглавие от програмата „Изчезващата човечност“ на Театрална работилница „Сфумато“. Това е един от онези спектакли, в които невидимото е повече от видимото и премълчаното е по-важно от изреченото.

Текстът на модерния френски драматург е реализиран между мрачните олющени стени на зала „Ъндърграунд“ като изтънчена и брутална мистерия-трилър с внезапен край и безкрайни възможности за мисълта да изследва случилото се.

Сюжетът разказва за две приятелски двойки, които се настаняват в необитаема вила далеч от цивилизацията за дълга ваканция, по време на която ще се опитат да преодолеят себе си и другите. На сутринта след пристигането обаче те намират вътре странно момиче, проникнало в затворената къща напук на заключените врати и залостените прозорци.

Непознатата не говори, почти не реагира, просто ги гледа... Това ще направи на пух и прах намеренията на четиримата за близост и омиротворяване. Безмълвната нахлува в техния свят, за да събуди неподозирани инстинкти: може би малко доброта и милост, но най-вече жестокост и порив за унищожение. А дали тя не е страхът в техните глави?!

Пиесата на Зонтаг започва с фраза от стихотворение на Чезаре Павезе: „Смъртта ще дойде и ще има твоите очи“. И понеже енигматичният текст хвърля мисълта в много посоки, защо една от тях да не е и тази: момичето е било вътре в къщата още преди идването на компанията. Може би живее в нея. Всъщност кой в чия територия нахлува?! И тогава пиесата би могла да свърши с фразата на Жан-Пол Сартр: „Адът - това са другите“...

В спектакъла „Нахлуване“ режисьот е Стилиян Петров, участват Ирмена Чичикова, Ивайло Драгиев, Василена Винченцо, Петко Венелинов и Весела Петрова.