Георги Първанов: Имаме нужда от ново начало в лявата идея

Общинската организация на БСП в Стара Загора чества 120-годишнината от създаването си

Да уважат събитието пристигнаха президентът на България (2002-2012) Георги Първанов, зам.-председателят на БСП Георги Пирински, като сред публиката бяха депутатите от “Коалиция за България” от 27-ми Старозагорски избирателен район, кметът два мандата на Стара Загора д-р Евгений Желев, областни председатели и ръководители на общински организации от региона, бивши и настоящи партийни функционери, симпатизанти на Столетницата.

Не дойде лидерът на БСП Сергей Станишев, въпреки че беше обявено присъствието му преди дни. Водачът на депутатската листа в Стара Загора, на когото стотици симпатизанти на червената идея гласуваха доверие да ги представлява в най-важната законотворческа институция – Народното събрание, изпрати поздравителен адрес до местните социалисти, който бе прочетен от председателя на Областния съвет на БСП Васил Самарски.

“Важно е да осъзнаем, че над всякакви лични и политически боричкания стоят националните интереси”, подчерта в доклада, който проследи историята на старозагорската общинска организация, председателят на ОбС на БСП Илия Златев. Акцент беше и фактът, че тази организация е със запазено място и позиции в националната партийна структура, а като главна задача пред членовете й Илия Златев очерта връщането на доверието в нея.
“Правили сме и грешки, но сме ги признавали и това ни прави по-силни. Времето ще ни съди, но нека съхраним градивното, да направим така, че да не се срамуваме от делата си”, апелира към сподвижниците си общинският партиен ръководител.

“Способни сме да предложим реални решения, да влезем в диалог със средите извън нашата партия, за да работим за просперитета на държавата ни и за добруването на хората в нея”, заяви Илия Златев.

Да се вземе огънят, а не пепелта, призова от трибуната на тържественото събрание Георги Първанов.

“Никога не е било от такава голяма важност да защитим моралния облик на нашата партия, да станем истинските носители на националните интереси. Имаме нужда от ново начало в лявата идея”, каза още Първанов, подкрепен в основните си тези и от зам.-председателя на БСП Георги Пирински, който припомни статията на Гео Милев “Българският народ днес”, публикувана в брой 3 на сп. “Везни” през 1921 г.

“Текстът звучи толкова съвременно. Българският народ продължава да е подложен на най-голямо изпитание. Трябва да направим така, че нашият народ, който има потенциала, да превърне националния си дух в съзидателна сила”, добави още Пирински.

За неполитизирана концепция за развитие на България в бъдеще призова и бившият първи секретар на ОК на БКП в Стара Загора Васил Недев.

“Милионерите трябва да се грижат за онези, които ги направиха милионери. Ако мъдрите дават сила, то на силните им трябва мъдрост, стига са ни изобразявали като тоалетната на Европа”, завърши изказването си единият от първите ръководители на ДЗУ АД и връчи на Георги Пирински завета на работилите в някогашния електронен гигант.

Тържеството по повод 120-годишнината от създаването на общинската партийна организация на БСП в Стара Загора завърши с концерт на Симфоничния оркестър.