Община Добрич с над 30 проекта през последните седем години

Мисия Добрич

17-12-2013, 14:51

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Предстои усвояването на още 115 млн. лв. за обновяване и модернизиране на водния сектор в града

За периода 2007 – 2013 година Община град Добрич е договорила над 30 проекта, финансирани от европейски и други фондове. Това съобщи днес кметът Детелина Николова по време на представяне на добри практики от реализирани проекти. Информационната среща, организирана от Областния информационен център в Добрич, създаден също по проект на общината, бе съчетана с откриване на фотоизложба в един от салоните на Художествената галерия и прожектиране на няколко филма за дейностите по различни проекти на Община град Добрич.
През последните седем години са разработени и реализирани проекти по различни оперативни програми, като целта е била винаги в посока на превръщането на Добрич в едно по-привлекателно място за живот, с възможности за развиване на бизнес и интересно прекарване на свободното време.
От общината отчитат изпълнени и в процес на реализирани проекти на обща стойност около 200 милиона лева. Направени са инвестиции в областта на пътната инфраструктура, градската среда, образованието, социалните услуги, иновациите, спорта, туризма, административния капацитет. През всичките тези години се е работило и за прилагане на добри европейски практики.
„В края сме на една година, която е особена, защото се явява завършек на първия програмен период от членството на България в ЕС. Община Добрич беше един от успешните бенефициенти, участници в този процес. Не беше лесно да започнем заедно с всички Вас да генерираме правилните идеи, да ги превръщаме в успешни проекти, да вземаме точните решения, за да постигаме добрите резултати за Добрич. Община Добрич има договорени над 30 проекта на стойност повече от 150 милиона лева, които категорично промениха облика на мястото, в което живеем. Това са инвестиции, които от една страна подобриха градската среда, а от друга повлияха и докоснаха пряко много добричлии”, заяви по време на представянето кметът на Добрич Детелина Николова.
Кметът изрази надежда, че новият програмен период също ще бъде успешен и резултатен за Добрич, неговите жители и гости. Най-многобройни са проектите на общината по Оперативна програма (ОП) „Регионално развитие” - 12 на брой, 5 са разработените проекти по ОП „Развитие на човешките ресурси”, 2 проекта - по ОП „Трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013 г.”, 5 проекта – по различни европейски програми и още два проекта по оперативните програми „Техническа помощ” и „Административен капацитет”. По ОП „Околна среда” в процес на реализация е проектът за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич.
Предстои усвояването на още 115 млн. лв. по най-мащабния общински проект – този за обновяване и модернизиране на водния сектор в града.