"Парен петел" - най-странният обичай у нас (ВИДЕО)

Животът

17-12-2013, 17:45

Снимка:

интернет

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

В Калофер наричат жених или булка, раздават петел за здраве

Не само природата е чудна в Калофер, а и духът на хората. Традициите са съхранени и отбелязването на българските празници там е уникално преживяване.

Коледа започва да се празнува една седмица преди Рождество. Децата, със свирещи гайди, тръгват по тихите улици на път за училище, без никаква подготовка и сценарий, докато по домовете се оформят групите, които ще коледуват на Бъдни вечер. Учат се текстове на песни и притчи, гласят се гайдите, търсят се традиционни дрехи.

На Бъдни вечер градът ехти от музика и звънците на животните, които придружават коледуващите групи цяла нощ. Песните продължават и няколко дни след Рождество. Хората се радват, а портите на къщите са отворени, защото всеки чака да му дойдат коледари, да му пеят за здраве и сполука.

Новогодишното празненство в Калофер пък започва с традиционния обичай "парен петел", каза за Plovdivutre.bg Соня Семерджиева - главен уредник на Регионален етнографски музей - Пловдив. Според ритуала, около голям огън, запален в центъра на града, се събират семействата, в които все още има незадомени младежи и девойки. В менче с вода и китка босилек, момите и ергените пускат някакъв свой предмет. На следващата сутрин изпълняващият ритуала, в лицето на малко момиче, пеейки, вади късметите от менчето и нарича какъв жених или булка ще се падне на притежателя на всяка дрънкулка.

В края на церемонията задължително се попарва жертвен петел, който се опича и се раздава на местните за здраве. През целия ден петелът стои "окован" на почетно място в града с увит около шията гердан от пуканки.  

Вижте как се отбелязва обичая "парен петел" в Калофер!