Москва купува Киев за 15 милиарда долара

Новините

17-12-2013, 22:33

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Русия сваля драстично цената на газа за Украйна

Москва се опитва да купи Киев за 15 млрд. долара. Това стана ясно след среща на руския президент Владимир Путин с украинския му колега Виктор Янукович. "Русия инвестира в украински държавни ценни книжа 15 млрд. долара от Фонда за националното благосъстояние", съобщи Путин след край на разговорите, пише vsekiden.com.  

 Цената на газта за Украйна също ще бъде далеч по-изгодна отколкото досега. Тя ще падне от 400 на 286 долара за 100 кубични метра. Путин уточни, че решението на Кремъл е взето с цел поддръжка на украинския бюджет. Това става след продължаващите седмици наред проевропейски протести в Киев. Те тръгнаха след решението на Украйна да спре преговорите за асоцииране с Европейския съюз.

 "Искам да успокоя всички - днес ние не сме обсъждали въпроса за присъединяването на Украйна към Митническия съюз", подчерта Путин. "Важно е двете страни да проявят намерение за по-нататъшно разширяване на всестранните контакти преди всичко в икономическата сфера, за да се създадат всички обективни предпоставки", отбеляза руският държавен глава. "Предприятията в нашите страни всъщност образуват един общ стопански комплекс. Руските и украинските компании поддържат плътна промишлена кооперация и активно работят на общите пазари", каза още той.