Депозите на държавните фирми пак са в КТБ

Най-доброто от печата

18-12-2013, 06:11

Снимка:

Надежда Чипева

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вицепремиерът Бобева обяви спад в концентрацията. Промяната идва от една сделка - облигациите на БЕХ, които са в ББР

Икономическият вицепремиер Даниела Бобева отчете, че концентрацията на парите на държавните дружества намалява и в една банка са 22.67% от депозитите към 30 ноември 2013 г. Това по данни от самите фирми е Корпоративна търговска банка.

Експозицията е намаляла в сравнение с 47.05% през месец март. Отчетените данни обаче са подвеждащи. Свиването идва от факта, че едно от най-богатите дружества - Българският енергиен холдинг, емитира през октомври почти 1 млрд. лв. облигации, които пари са депозирани в Българската банка за развитие. Дори и изхарчена наполовина, сумата изглежда достатъчна за кратко да покаже голяма промяна. Тя обаче не е резултат от разпръскване на депозитите, а по-скоро от еднократен избор на едно дружество.

"Трудни конкурси" и липса на санкции

През май Министерският съвет прие постановление, според което фирмите не трябва да депозират повече от 25% от свободните си пари в една и съща банка. Основната концентрация на депозити беше в Корпоративна търговска банка. В момента това продължава, тъй като по думите на вицепремиера няма друга банка, към която държавните дружества да имат повече от 22.67% експозиция.

Вицепремиерът Бобева отчете, че не всички компании са изпълнили задължението си до началото на декември да въведат правила и да проведат конкурси за избор на обслужващи банки. "Седемдесет и шест процента от държавните дружества са приели или са в процес на приемане на вътрешни правила, които да им помогнат да изпълнят задължението си по постановлението за депозитите", отчете Бобева.

Дружествата, които трябва да изпълнят постановлението, са общо 234. Вицепремиерът съобщи, че всички те са подали информация докъде са стигнали в диверсификацията на свободните си средства, но данните ще бъдат обработени до месец и половина. Тя обаче не отбеляза, че някое от дружествата ще бъде санкционирано.

Както "Капитал" вече писа, част от големите държавни дружества все още не са започнали процедура за избор на банка. Такъв е случаят с повечето дружества от Българския енергиен холдинг. Бобева изтъкна, че при провеждането на конкурсите за обслужващи банки, държавните фирми имали трудности. Една от тях била, че някои имали дългосрочни депозити над 6-месеца и понесли щети за предсрочно теглене на сумата. Освен това държавните фирми се оплакали, че имат проблеми при тълкуването и прилагането на правилата.

"Въпреки тази нестандартна процедура засегнатите банки останаха стабилни, както и банковата система като цяло", изтъкна Бобева.

Административната тежест намаляла

Бобева отчете, че изготвените от екипа й два пакета от мерки за намаляване на административната тежест за гражданите и фирмите вече са проработили. В събота с внасянето на проектозакона за туризма ще бъде изпълнен първият пакет от 24 мерки. Екипът на вицепремиера не успя да изчисли каква част от втория пакет от 88 мерки е изпълнена, но обеща през януари да представи пакет за облекчаване на бизнеса в строителството и инвестициите.

Вицепремиерът обяви още, че като мярка за прозрачност предвижда да увеличи глобата за непубликуване на годишен отчет на фирмите. В момента тя е 3000 лв., а в бъдеще вероятно ще се изчислява като процент от оборота на компанията.

Даниела Бобева отчете като предупреждение намаляването на кредитния рейтинг на България от S&P и обяви, че е напълно съгласна с твърдението на агенцията, че несигурната политическа среда и възможността за предсрочни избори ще забавят реформите в икономиката.