Ръководителят на ОП "Околна среда" подаде оставка

Най-доброто от печата

18-12-2013, 07:01

Снимка:

Велко Ангелов

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Малина Крумова смята, че е била несправедливо линчувана публично

Седмици след като се разгоря скандалът покрай прекъснатите от Европейската комисия плащания по "Околна среда", ръководителят на програмата подаде оставка. Малина Крумова е депозирала искането си да бъде освободена от поста от 1 януари догодина, научи "Капитал" от източници в МОСВ.

Според писмото с мотивите на Крумова до министъра на околната среда и водите Искра Михайлова, тя и управляващият орган на програмата са били подложени на линч "от парламентарната и медийната трибуна", което било признак за неработеща държава. "Преувеличаването на един технически въпрос изпраща послания за неспособност в ЕК, което ще го задълбочи", пише ръководителят на ОПОС. Тя смята, че целенасочено е ограничаван достъпа й до информация и по този начин тя не може ефективно да управлява програмата. 
 
Управляващите органи на европрограмите според Крумова са изолирани от процеса на взимане на решения, като "на тях им се спускат нареждания". От писмото й става ясно, че вицепремиерът и отговарящ за еврофондовете Зинаида Златанова не е провела среща с управляващите оперативните програми вече повече от шест месеца, откакто е на поста си.

"Липсват ясни национални цели, или те се формулират без администрацията и без да се отчита натрупания опит. Решения като това за допустимост на ДДС или касаещи спирането на средствата по ОПОС се взимат без анализ", пише още в писмото на Крумова.

Работи се в режим на "спешност", която според Крумова не е продиктувана от външни обстоятелства. Тя отхвърля обвиненията към нея, че органът е твърде независим, и отбелязва, че липсва система за национален контрол над обществените поръчки и резултатите от тях. 

Решението за прекъсване на плащанията по ОПОС бе взето от ЕК превантивно, след като бяха регистрирани редица нередности в някои от проектите. 

От министерството коментираха пред "Капитал", че депозираната в деловодството в понеделник оставка е стигнала до министъра, която все още не е съобщила приема ли я или не. Оставката и писмото на Малинa Крумова обаче са провокирали други действия на министър Искра Михайлова.

Издадена е заповед за свикване на дисциплинарен съвет, който да провери дейността на Управляващия орган на оперативната програма. Ще се анализира какво е направено във връзка със сигналите за нередности, постъпили от ЕК и от неправителствени организации, обясниха от МОСВ. Дисциплинарната проверка ще обхване действията на Малина Крумова като ръководител и на нейните подчинени.