Несериозно отношение към трудовата безопасност

Мисия Добрич

18-12-2013, 08:32

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Службите по трудова медицина извършвали формална дейност

Работодателите се отнасят несериозно към инструктажите и обученията по безопасност на труда, които са в основата на трудовите злополуки, заяви директорът на Областна инспекция по труда в Добрич Младен Мартинов. Това стана на проведеното заседание на Областния съвет по безопасни условия на труд, цитиран от „Стандарт”. Той отчете, че до момента инспекцията е извършила на територията на областта общо 1282 проверки, в които са обхванати 931 фирми с приблизително работещи в тях 25 хил. души. Трудовите инспектори са установили 5 071 нарушения, като за 221 от тях са издадени актове на обща стойност 264 750 лв.

 "Работата ни показва, че причината за повтаряемост на трудовите злополуки е основно заради несериозно отношение към обученията и инструктажа. Основните причини за трудови злополуки са паданията, притисканията и порязванията", каза Младенов.

Неговото мнение подкрепи и регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева, която заяви, че синдикатът на централно ниво ще внесе предложение Службите по трудова медицина да не извършват обучения.

"Те в годините чисто формално си вършат работата и сведоха дейността си до това колко договора ще сключат и колко пари ще вземат от работодателите. Във фирми, където имаме структури има хора, преминали обучения от Служби по трудова медицина, но нямат сертификати, което на практика говори за чиста формалност", допълни Василева.