Режат ваканцията в техникумите

Животът

18-12-2013, 09:43

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

52% от българите искат затягане на дисциплината в училище

Ваканцията на техникумите може да бъде орязана заради идеите на просветното министерство да бъде въведена дуалната система на обучение. Това съобщи министърът на образованието Анелия Клисарова, пише sekiden.com. Новата система предвижда учениците да усвояват професия в реална работна среда.

 В министерството обаче се притеснили, че ако пращат учениците два дни в клас и три дни на работа, както например се прави в Германия, те ще изгубят материал от общото образование да кандидатстват в университет. Затова се обсъжда практиките в заводите да са през юни и юли, а ваканцията - само през август.

 Новият просветен закон ще предвиди мерки за затягане на дисциплината в училище, съобщи още Крисарова. Засега обаче не е ясно какви ще бъдат те, съобщи "Стандарт". Според проучване на "Сова Харис" 52% от българите смятат, че реформата на образованието трябва да бъде в тази посока. Имат предвид не само негативни мерки, а и начини училището да се направи интересно с клубове по интереси, кръжоци, издирване на таланти. Тези мерки ще бъдат подкрепени с европари.

 Общо около 70% от запитаните в проучването са на мнение, че реформи в училище са нужни. 42 на сто от хората смятат, че един от големите проблеми в сектора е липсата на интерес у децата. 35% смятат, че модернизацията на образованието задължително трябва да включва по-високи заплати на учителите. 70 на сто пък държат пари да се инвестират основно в привличане на млади преподаватели.

 Огромна част от сънародниците ни искат младежите масово да учат в професионални училища и да придобиват занаят. 82 на сто от запитаните са заявили, че одобряват идеята по-голямата част от тийнейджърите да получават средното си образование в техникуми. На това мнение са по-често хората от малките градове.