Размисли за БГ емигранта: Нищо не е толкова лесно, колкото изглежда

Животът

18-12-2013, 11:29

Снимка:

интернет

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Български емигранти: Прибираме се ЗА ОСТАВКА!

3 милиона емигранти за последните 23 години

Хиляди българи стягат куфарите в търсене на по-добър живот зад граница

Днес е Международен ден на мигранта. По този повод си задаваме въпроса „Какъв е животът на емигранта”? На него могат да отговорят само хората, които са напускали пределите на родината, за да търсят по-добро бъдеще за себе си и семейството. Изправени пред пълна безизходица и липсата на перспектива у дома, хиляди българи обръщат гръб на родината си. Нерядко обаче надеждите им остават попарени - едно откритие, което доста отдавна са направили.

Сънародниците ни навън често милеят за България, за това, което са оставили тук и как може би някой ден отново ще се завърнат в родния дом. Въпреки, че са извън пределите на страната, те се интересуват от събитията у нас, спазват българските традиции и мислят за благото на народа.

„Всичко знаем за България, защото гледаме българска телевизия, слушаме българско радио и четем български вестници. На масата в дома ни има българско сирене, кашкавал, кисело мляко и дори цигари, както и нашенска ракия. Всичко.”, споделят сънародници, които търсят щастието в Англия. Разказват, че си имат български магазин, български складове и български заведения.

Българите в чужбина са веселяци по душа. Животът ги е научил да се борят сами и да не разчитат на никого. Винаги обаче са готови да ти помогнат, защото знаят добре какво е да нямаш, а да искаш да имаш. Някои от тях за съжаление не знаят дори езика, но твърдят, че се оправят. Други никога не са ходили да видят нито една от туристическите атракции в града, в който живеят. За тях това обаче това не е проблем, защото те живеят там. Всички се страхуват от контрольорите в градския транспорт и от полицаите на пътя. Така, както няма да го направят никога в България. И така, както трябва да бъде.

Тези, същите, така наречени емигранти, освен че знаят всичко за България, смятат, че може би никога няма да се завърнат. И то не за друго, мъчно им е, но няма какво да правят в родната си държава. Там за час те изкарват толкова, колкото у нас за цял ден. В някои държави цените на хранителните продукти са в пъти по-ниски от тези у нас. Да не говорим за истинския шопинг на дрехи и козметика.

Всеки един от нашенците има трибагреник в дома си и силно вярва, че страната ни ще се оправи. След третата ракия се усмихват и казват: "Дано!".  И така години наред. Защото, както е казал Мърфи: "Нищо не е толкова лесно, колкото изглежда".