Започва прием на заявления за усвояване на квотата от калкан за 2014 г.

Мисия Добрич

18-12-2013, 15:32

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

От днес до 3 януари рибарите могат да подават заявления за усвояване на квотата от калкан за 2014 година, съобщават от пресцентъра на ИАРА.
В улова на калкан могат да участват еднолични търговци и юридически лица, притежаващи плавателни съдове, вписани в Регистъра на риболовните кораби. Необходимо е те да имат валидно разрешително за стопански риболов и дънни мрежи с минимален размер на окото 400 mm. Задължително условие за риболовните кораби е наличието на функциониращо проследяващо устройство, което да бъде свързано с центъра за наблюдение на риболовните кораби на ИАРА. Освен това риболовните кораби над 18 метра трябва да имат инсталирана на борда си система за автоматична идентификация (AIS), към момента на подаване на заявлението. За риболовните кораби с дължина между 15 и 18 метра тази мярка влиза в сила от 31 май 2014 година, но тъй като тази дата попада в периода на забраната за улов, крайният срок за монтиране на AIS на борда на тези кораби е 15 юни 2014 г.
За да бъдат включени в списъка на риболовните съдове, които ще участват в усвояването на квотата за калкан през 2014 г., кандидатстващите лица трябва да подадат заявление по образец, публикувано на интернет страницата на агенцията.

Заявленията се приемат в отделите „Рибарство и контрол” в Добрич, Варна и Бургас до 3 януари.