Най-странните, фрапиращи и забранени със закон бебешки имена

Животът

18-12-2013, 16:37

Снимка:

интернет

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

В Дания жителите имат официален списък само със 7000 имена

И като казваме забранени бебешки имена, имаме предвид такива, които са забранени със закон. Кое им е толкова незаконното ли? Да започнем от това, че няма никакъв шанс да се произнесат или са безкрайно унизителни за горкото дете.

Кои са най-странните, фрапиращи и забранени със закон бебешки имена?

„@“
Вярно е, че живеем в ерата на непрекъснато развиващите се технологии, но това не е никакво основание да кръстите детето си „@“! Това е името, с което са опитали да кръстят детето си китайска двойка, твърдейки, че маймунското А е символ на любов, тъй като произношението на @ на китайски, а именно „ай-та”, много се доближавало до произношението на китайските думи, означавали „Обичам го“. Китайските власти обаче не били на същото мнение и забранили името „кльомба“.

„Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116“
Шведска двойка пък искала да кръсти детето си този начин, твърдейки, че името се произнася по-лесно - „Albin”. Съдът не го приел, след което семейството се опитало да промени името просто на „А“ (отново с произношение „Албин“), но и то не минало. А изборът на въпросното 43-символно „име“ било израз на протест срещу суровия шведски закон, който изисква одобрение на имената от държавата. Законът бил приет с идеята  семейства от неблагороден произход да не могат да кръщават децата си с благородни имена.

Още забранени бебешки имена от Швеция:

  • „Metallica“ - Любители на популярната метъл банда решили да кръстят дъщеря си на нея, като „Metallica”трябвало да е не първото, а второто й име, но шведските власти не били съгласни с това.
  • „Google“ - Това име причинило обществен скандал в Швеция, след като двойка решили да кръстят детето си „Oliver Google Kai“.
  • “Allah” - Причината шведските власти да отхвърлят този избор на име е, че според тях то можело да се сметне като вид религиозна обида и да предизвика религиозна нетърпимост сред обществото.
  • Сред шведските незаконни имена се нареждат и "IKEA", "Veranda" и  "Q".

"Talula Does The Hula From Hawaii"

Talula Does The Hula e музикална група от Дъблин, Ирландия, създадена през 2008 г. и кръстена на момиченце от Нова Зеландия, която в продължение на 9 години носи името Talula Does The Hula From Hawaii. Със съдебно решение тя получава правото да смени името си на основание, че то звучи обидно и създава проблеми в социалния й живот. Обикновено тя се представяла просто с една буква – К (на англ. се произнася Кей), защото се страхувала връстниците й да не я подиграват. 

  • Сред забранените бебешки имена в Нова Зеландия са й "Fish" (Риба) и "Chips" (Чипс) - близнаци, "Yeah Detroit", "Keenan Got Lucy" и "Sex Fruit" (Секси плод). Но пък имена като "Number 16 Bus Shelter" (Спирка на автобус номер 16) и "Violence" (Насилие) били позволени. 

"Venerdi" (от итал. Петък”)
Съдията сметнал, че името е обидно и се свързва с “Робинзон Крузо” от Даниел Дефо и съответно го забранил. В знак на простест родителите заявили, че ще кръстят следващото си дете Mercoledi (Сряда)

"Gesher" (на норвежки означава мост)
Майка на 13 деца лежала два дни в затвора, след като решила да кръсти едно от тях Gesher, твърдейки, че насън някой й прошепнал тази идея. А може би нямала други идеи, предвид, че има цели 13 деца?!

"Chow Tow" ( “Миризлива глава” на малайзийски). Освен това име, съдът в Малайзия забранява и още няколко обидни имена - "Ah Chwar" (Змия), "Khiow Khoo" (Гърбица), "Sor Chai" (Ненормален) и "Woti" (Полово сношение).

“Miatt”
Това е може би най-благозвучното и нормалното от всички забранени имена. Но тъй като в Германия също има строг закон за имената, то било откхвърлено с обяснението, че не дава яснотата дали собственикът му е мъж или жена. Сред незаконните имена в Германия са и Stompie, Woodstock and Grammophon. Но пък Speedy, Lafayette и Jazz били допуснати.

“Anus”
Законите в Дания са толкова строги, че жителите имат официален списък само със 7000 имена, от които могат да си избират. И честно казано добре, че има такъв списък, защото всяка година средно по 250 родители искат да кръстят детето си с благозвучното име “Anus”.  Но пък били разрешени след съдебно разглеждане имената Pluto и Monkey.

“Ovnis” (превежда се като НЛО)
Португалия също има списък с имена, дълъг 80 страници със зповече от 2000 забранени и позволени имена. И странното е, че Том е забранено, но Томас е позволено. Явно не се тачат галените имена. Сред забранените имена е и Ovnis, което се превежда като НЛО. Apple и Brooklyn също са забранени, но пък не е проблем детето ви да се казва Mercedes.

“Akuma” (в превод от японски ще рече дявол)
Съдът сметнал за неподходящо детето да се казва така и бащата трябвало да избере някое не толкова демонично име.  В Япония има списък от 2232 канджи (йероглифи) и всяко име трябва да съдържа поне един от тези йероглифи.