От общината: Каймаканов оставя Пловдив без транспорт

Мисия Пловдив

18-12-2013, 17:58

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Градът може да остане без линии с № 9, 11, 17, 21, 25, 26, 36 и 113

Ако областният управител Венцислав Каймаканов не позволи пряко договаряне или не подпише удължаване на договорите на превозвачите, ще остави Пловдив без осем линии от началото на февруари. Това обяви днес заместник-кметът Александър Държиков по повод изявленията на губернатора от вчера, че градът може да остане без транспорт по тези линии. Става въпрос за автобуси с номера 9, 11, 17, 21, 25, 26, 36 и 113.

Тъй като решението за отнемане на линиите се обжалва, общината няма право да обявява конкурс, уточни пред журналисти заместник-кметът Александър Държиков. „От изказването на Каймаканов става ясно, че той или не е запознат с фактите, или не познава добре законите”, допълни зам.-кметът. Според него за общината е без значение дали линиите ще бъдат договорени чрез пряко договаряне или чрез директно удължаване на договорите, важното е пловдивчани да не останат без транспорт.

До Нова година Каймаканов трябва да вземе решение дали Пловдив ще има транспорт по осемте автобусни линии, или не. "Ако областният управител не подпише, ще остави гражданите на Пловдив без транспорт", категоричен е Държиков.

В края на януари 2013 година поради неизпълнение на задълженията на превозвача "Градски Транспорт - Пловдив" АД Община Пловдив прекрати договора си с фирмата на Батаклиев, а нови превозвачи поеха временно линиите. С писмо на тогавашния областен управител Здравко Димитров бе съобщено, че срокът за възлагане на обществена услуга за превоз на пътници по 8-те градските автобусни линии е една година.