За сигурността ни по празниците

Животът

19-12-2013, 10:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

ГД ПБЗН–МВР ще извършва проверки в цялата страна в обектите, в които ще се провеждат тържества, както и на организираните с разрешение на общините временни базари и щандове за храни и напитки.

В края на 2013 година предстоят мероприятия за чествания на Коледните и новогодишни празници със събиране на големи групи хора в увеселителни заведения, туристически и културни обекти и други места. Често организаторите в стремежа си да отговорят на очакванията и да не разочароват клиентите си, допускат надвишаване на максималния капацитет в обектите, което при липса на допълнителни мерки би затруднило успешната евакуация на хората при инциденти. В тази връзка от ГД ПБЗН– МВР е разпоредено извършването на проверки в цялата страна в обектите, в които ще се провеждат тържества, както и на организираните с разрешение на общините временни базари и щандове за храни и напитки. Такива тематични проверки за спазване на противопожарните режими се извършват ежегодно и на територията на Старозагорска област от служителите на ОУПБЗН – Стара Загора,съобщават от пресцентъра на ОД МВР.
Проверките акцентират върху създадената организация за пожарна и аварийна безопасност, състоянието на отоплителните съоръжения, електрически уреди, вентилационни инсталации, наличие и изправност на противопожарни уреди и съоръжения. Освен съществуващите обекти, на проверка ще подлежат и временните базари и щандове за продажба на храни и напитки, дрехи и други. Глобите са от 200 до 2000 лева!
ПРОТИВОПОЖАРНИ ПРАВИЛА
Поставете елхата далеч от пердетата и други горими материали. Не бива да се допуска децата сами да палят бенгалски огън и да играят с него около елхата. Ако използвате електрическа украса, проверете добре техническото й състояние и изправността на електрическото захранване.
Пиротехническите изделия /фойерверки, пиратки, сигнални ракети и др./ са предназначени за използване НА ОТКРИТО!
Отстранете складираните горими вещи и хартии от балкона – те са опасни при попадане на фойерверки и сигнални ракети върху тях. Същото важи и за съдове с бензин, спирт и други леснозапалими течности, особено ако не са добре затворени.
Грижете се за изправността на готварските и отоплителни уреди!
Разяснете на децата ползата от огъня и вредата от пожар.
Проверете изправността на електрическата инсталация!
При посещение в църковните храмове паленето на свещи да става само на определените за това места /свещници/, а изгарянето им в специално приготвените за това съдове /кофи с вода и сандъци с пясък/.
КАКВО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИМ ?
Не отрупвайте елхата с хартиени гирлянди и памук!
Не поставяйте на елхата запален бенгалски огън или свещи!
Не оставяйте електрическата украса включена без наблюдение!
Не хвърляйте безразборно фойерверки, ракети, пиратки и бенгалски огън!
Не оставяйте включени домакински уреди продължително време без наблюдение!
Не бива да се поставят в близост или върху нагревателни уреди книги, играчки и други горими материали!
Не разрешавайте на деца да си играят с кибрит и запалки, ракети, пиратки!
На големите деца разяснете опасностите от пиратки и други пиротехнически изделия!
Никога не се опитвайте повторно да запалите незадействали пиротехнически изделия!
Не оставяйте децата сами в къщи!
ПРИ ЗАБЕЛЯЗАН ПОЖАР НЕЗАБАВНО ПОДАЙТЕ СИГНАЛ НА ТЕЛЕФОН 112.