Експерти казват може ли в епилептичен припадък да блъснеш кола със 110 км/ч

Крими

19-12-2013, 06:33

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сигнал за бомба в съда провали дело срещу кмета на Ямбол

Делото за втори път влиза в окръжен съд

Комплексна експертиза от лекар и специалист по автомобили назначи състав на Бургаския окръжен съд по дело за катастрофа със загинал.Вещите лица трябва да излязат с общо становище дали шофьорът Мустафа Мустафа е катастрофирал в следствие на епилептичен пристъп, пише в. "24 часа".

Тежкият инцидент е станал на 9 декември 2011 г. около 21 ч. в Руен. Мустафа се е качил на своя "Фолксваген голф" след поне половин бутилка концентрат и го подкарал из населено място със 110 км/ч. До него седял Иван Демиров. Водачът загубил контрол върху автомобила си и той изхвърчал от пътя. Самият Мустафа известно време бил в кома, на след това се възстановил. Кръвната проба отчела 2,01 промила. Той твърдял, че нищо не помни.

Делото за втори път влиза в окръжен съд. През април съдия Магърдич Мелконян осъди шофьора на 2 г. затвор. Втората инстанция намери пропуски и върна случая за потворно гледане от друг състав.

Досега по делото не се е изяснило как Мустафа, въпреки диагнозата епилепсия, е получил свидетелство за правоуправление. Защитата му - адвокат Благой Потеров поиска делото да се гледа по съкратената процедура - без разпити на свидетели, но заедно с това настоя съдът да назначи комплексна експертиза от невролог и автоексперт.  Съдията Захарин Захариев прецени, че искането е основателно.

Частен обвинител по делото е била майката на загиналия Иван, но междувременно жената е починала. Адвокат представлява в съда неговия малолетен син.