Първа стъпка към нова приватизация на борсата и депозитара

Най-доброто от печата

19-12-2013, 06:27

Снимка:

Красимир Юскеселиев

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

АП търси оценител за дружествата, за да ги продаде. А финансовото министерство поиска промени в ръководството на "БФБ - София" преди процедурата

  1. Агенцията за приватизация (АП) започна нов конкурс за избора на оценител за готвената приватизация на "Българска фондова борса - София" и "Централен депозитар". Обявата вече е публикувана, а документи за участие се приемат до 6 януари 2014 г.  Междувременно финансовото министерство представи имената на хората, с които иска да направи промени в управителите на борсата. Това бе едно от малкото държавни дружества, в които новото правителство все още не беше направило рокади в ръководството.

    Втора подготовка за приватизация

    АП откри ограничен конкурс за изготвянето на анализи на правното състояние, информационни меморандуми и приватизационни оценки на дела на държавата в борсата (50.05%) и в депозитара (43.70%). В конкурса могат да участват физически и юридически лица или обединения, които през последните десет години имат опит в изготвянето на подобни анализи на търговски дружества, "като на поне едно от тях балансовата стойност на активите надвишава 50 млн. лв.", пише в обявата на агенцията.

    Всъщност тази конкурс е първо постъпление към стартирането на нова процедура за приватизация на БФБ - София" и "Централен депозитар", след като заради преждевременната оставка на правителствово на ГЕРБ тази пролет първият опит беше замразен. Приватизацията на двете дружества, изнасящи основите на капиталовия пазар в България, е залегнала и в програмата за приватизация на правителството на БСП и ДПС, одобрена наскоро от Министерския съвет. Засега обаче от АП не са конкретизирали в какъв график и при какви условия ще пристъпят към самата приватизация на дружествата. Дотук по всичко личи, че новото правителство ще запази условията, поставени в предишната процедура. А именно купувач на дружествата да е само голям голям чуждестранен борсов оператор или борсово обединение.

    Това бе потвърдено отчасти и от вицепремиера Даниела Бобева, която наскоро коментира, че според нея най-подходящият купувач за БФБ - София" ще е голям европейски борсов оператор.
    Евентуалната продажба на голям чуждестранен играч би увеличила видимостта в чужбина на изпадналия в летаргия български капиталов пазар, като същевременно би донесла и повече възможности за свързване с големи чужди борси и привличане на чужди инвеститори в България. През годините интерес към БФБ - София" са проявявали редица от големите играчи в Европа като Deutsche Boerse, OMX (сега част от Nasdaq-OMX), Лондонската фондова борса и Виенската фоднова борса. Интерес в миналото имаше и Варшавската, но критериите за приватизация, подготвени миналата година, изключваха възможността купувач на българското дружество да е друга държавна компания, каквато Варшавската борса все още е.

    Рокади 

    Сегашното правителство показва последователност по отношение на стратегията за развитието на капиталовия пазар в страната с приватизацията на двете ключови институции на него. Не точно така обаче стоят нещата по отношение на готвените промени в ръководството на БФБ - София". В средата на ноември по искане на финансовото министерство като акционер с 50% в капитала на БФБ - София" поиска свикване на извънредно общо събрание на компания с една-единствена точка - промени в съвета на директорите. Събранието бе свикано за 14 януари, а поканата за него бе публикува няколко дни по-късно.

    Едва тази седмица обаче министерството е представило предложенията си за нови членове на съвета на директорите. А те са: новият изпълнителен директор на Българската банка за развитие Димо Спасов, началник "Трежъри" в ОББ Иван Кутлов и бившият изпълнителен директор на Търговска банка Д и бивш държавен съкровищник във финансовото министерство Гергана Беремска- Караджова.

    До редакционното приключване на броя от финансовото ведомство не уточниха пред "Капитал" защо предлагат промените и чии места ще заменят новите лица. В момента съветът на директорите на "БФБ - София" включва Асен Ягодин, Васил Големански, Иван Такев, Георги Български и Любимир Бояджиев.