Закопчаните лихвари се целили в малки градчета с ромски махали

Крими

19-12-2013, 09:00

Снимка:

24 часа, архив

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Биячите на Рижите събирали вноски на разбита банда лихвари

За кредити целенасочено са били зарибявани уязвими откъм финанси хора, които след това са притискани до дупка

Фирмата за бързи кредити, към която като ударна бригада е действала бандата на Рижите, е откривала офиси в малки населени места с ромски махали, съобщава “24 часа”.

Така за кратко време “Кредилайн” открива офиси в Средец, Камено, Айтос, Поморие и Созопол. Влизат в полезрението на МВР преди година - полицаи от Бургас и Ямбол наблюдават групата, преди да я ударят.

За кредити целенасочено са били зарибявани уязвими откъм финанси хора, които след това са притискани до дупка, за да върнат дължимото, но с непосилни лихви. Повечето клиенти на фирмата за бързи кредити са вземали малки суми за покриване на неотложни разходи.

При закъснение с връщането обаче веднага са били посещавани от бандата на Рижите, която играела ролята на наказателен отряд. Нагли, цинични и безпощадни - така описват криминалисти групата, която носи името на двама братя от Бургас - Калоян и Симеон Стоянчови.

За Рижите в града се заговори в средата на миналото десетилетие. Двамата братя събираха около себе си други момчета като тях и действаха като наказателна бригада, вършеха мръсната работа на различни групировки - ако имаше нещо за палене и някой за сплашване, търсеха тях, казват криминалисти.

Малкият просто е неконтролируем. Заради него ставаха най-вече белите. Разчиташе на брат си, който винаги беше зад гърба му, твърдят запознати. Такъв бе случаят с безпрецедентната стрелба в центъра на Бургас на 2 април 2007 г. , при която бяха ранени трима.

Оказва се, че в дъното на инцидента е Малката Рижа, когото по-големият брат Калоян тръгнал да защитава от групата на Иван Панайотов. Компанията на Малката Рижа и тази на Панайотов се спречкали в дискотека и Симеон Стоянчов отнесъл няколко удара.

Дни след това бе подпалена входната врата на апартамента на Панайотов, а на 2 април той бе пресрещнат от Голямата Рижа и двама негови авери. Въоръжени с ножове, тримата поискали сметка от Панайотов за скандала в дискотеката. Последвало спречкване, при което човек на Иван Панайотов е намушкан.

Тогава Панайотов произвел няколко изстрела с пистолет, но освен Голямата Рижа, прострелян в бедрото, бяха ранени още двама. Рикошет уцели студент, случайно преминаващ през градинката пред хотел “България”. Момчето едва оживя след серия операции, при които му бе изваден далакът. Пенсионерка, която отдъхвала в градинката, също пострада и бе ранена.


Стрелецът веднага бе вкаран зад решетките, а срещу Рижите така и не бе повдигнато обвинение, тъй като полицаите не откриха ножа, с който бе намушкан аверът на Панайотов.

Бандата на Рижите бе заподозряна и за побой над група роми на бургаския плаж през лятото на 2009 г., но до наказание отново не се стигна. Тогава 32-годишният Слави Атанасов от Мъглиж бе пребит и приет в болницата със спукан далак и три счупени ребра.

Атанасов разпускал на плажа с 5-има съселяни, които работели по строителни обекти в Бургас. Както си лежали на ивицата, 6-имата били нападнати от три яки момчета. Бабаитите започнали да им подвикват и да се заяждат.

По непотвърдени данни с братята биячи бил и техният авер Тодор Андонов. Той също е сред арестуваните силоваци на лихварите от “Кредилайн”. В ареста са прибрани още Атанас Парушев и Димо Тодоров-Зъболекаря - също от бандата на Рижите.

Арестуван е и криминално проявен мъж от Сунгурларе, а брат му е обявен за национално издирване. По първоначални данни сред арестуваните в Бургас е и Симеон Стоянчов. Възможно е обаче той да е бил закопчан на друго място, тъй като бандата е шетала в няколко съседни области.

Според криминалисти Симеон е поел ролята на лидер след смъртта на брат си Калоян, който загина при нелепо спречкване на кръстовище в кв. “Меден рудник”. Датата е 20 септември 2009 г. Около 13 ч бившият боксьор - 24-годишният Калоян, е зад волана на лъскаво ауди. Той е заедно с приятеля си Тодор Андонов.

Колата се засича с мотоциклет, управляван от бившата барета Петко Лисичков. След секунди двете превозни средства можеха и да продължат по пътя си. Двамата шофьори
обаче слизат от тях и това променя всичко.

Срещата е инцидентна, установи разследването. Макар че в първите дни след случая се прокраднаха различни версии - за спречкване между експолицая и Рижата в нощен клуб, където преди време Лисичков работел като охрана.

Калоян и спътникът му спират колата и излизат от аудито, тръгвайки към Петко с крясъци и псувни, който също е спрял мотоциклета и е готов да посрещне атаката с палка в ръка.

Още в началото на сблъсъка обаче бившето ченге остава без палката, след като единият от нападателите я изтръгнал от ръцете му и започнал да го млати. Другият младеж извадил нож. В този момент Лисичков посегнал към пистолета си. Стрелял 4 пъти със законния си “Глок”. Смъртоносни са се оказали 2 от раните, станало ясно след аутопсията.

Сблъсъкът на 20 септември не свършва със стрелбата. След изстрелите Тодор избягва и звъни на свои приятели, които пристигат минути след полицейския патрул. Служителите на реда заварили бившия си колега с вдигнати ръце. Той предал доброволно оръжието, след което бил прибран в колата.

Със заплахи и викове: “Ще те убием! Ще те разпорим!”, върху патрулката се нахвърлили пристигналите авери на Рижата - 33-годишният Атанас Парушев и 22-годишният Мануел Стоев. Парушев е сред осъдените за хулиганство и закана за убийство след този случай.

По време на убийството братът Симеон не е в Бургас. Когато се прибира обаче, той беснее без задръжки. Стреля с газов картечен пистолет в кв. “Изгрев”, където живее, и е прибран в ареста известно време.

Малката Рижа не се появи на нито едно от делата срещу Петко Лисичков. ВКС прецени, че той е действал, превишавайки границите на неизбежната отбрана, но поради уплаха и смущение не носи наказателна отговорност. Беше осъден да плаща кръвнина на близките. След инцидента напусна Бургас.