Концерт в помощ на Драматичен театър Пловдив

Мисия Пловдив

19-12-2013, 09:40

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Събират се средства за възстановяването му след опустошителния пожар

В навечерието на Коледа „КЦМ и приятели в подкрепа на Драматичен театър Пловдив” организират Коледен концерт „Шедьоври на барока”, предаде Радио Пловдив. Това е част от поредица инициатива, с които се цели да се съберат средства за възстановяването на Драматичния театър след опустошителния пожар през месец август тази година. Концертът ще бъде на 19 декември от 19 часа в Градски дом на културата „Борис Христов”.
Пловдивчани ще имат удоволствието да се насладят на соловите изпълнения и диригентството под палката на Марио Хосен. Той е виртуоз с впечатляващ стил на изпълнение, един от малкото цигулари в света, който има в репертоара си всички концерти за цигулка на Паганини. Хосен е свирил с множество оркестри, между които English Chamber Orchestra, Брукнер Оркестър Линц, Кралската Филхармония, Симфоничен оркестър Чайковски на московското радио, Камерния оркестър на Миланската Скала, Симфоничния оркестър на радио София, Националната филхармония на Мексико, Президентският симфоничен оркестър Анкара, Софийската Филхармония и др. Концертира в САЩ, Австрия, Италия, Франция, Швейцария, Испания, Мексико, Китай, Русия, Япония.
В програмата на концерта пловдивчани ще могат да чуят изпълнения от Торели, Корели, Хендел и Бах.
Участие ще вземе и Ина Кънчева – сопрано. Тя е лаурет на множество престижни награди, сред които Млади музикални дарования, конкурс "Панчо Владигеров", "Музикант на годината" 2002, международните конкурси "Монсерат Кабайе", "Мануел Аусенси", "Спирос Аргирис", DEBUT, "Виоти", As.Li.Co и други. Изявява се като солист в редица фестивали в България и чужбина.
Под палката на Марио Хосен ще бъде Академичен оркестър „Орфеус“ на Нов Български Университет. Той е създаден по идея на професор Хосен. Целта на оркестъра е чрез интересни музикални програми да се популяризира и вдъхнови музикалния живот и да се афишира музикалното присъствие на България.
Участие в концерта на 19 декември ще вземе и АКАДЕМИЧЕН смесен хор „гаудеамус” при АМТИИ, Пловдив. Концертът е подарък на пловдивчани от КЦМ. Той е с покани, които не се заплащат.