"Дидона и Еней"

Стара Загора Лайф

19-12-2013, 11:02

Снимка:

Държавна опера Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Дидона и Еней" от Хенри Пърсел в Стара Загора

На 19 декември от 19 часа гледайте в Държавна опера Стара Загора „Дидона и Еней” от Хенри Пърсел.

Произведението влиза за първи път в репертоара на първата извънстолична опера в началото на ноември и за първи път – на новата камерна сцена „Фоайе” в сградата на Операта.
Режисьор е Петко Бонев, сценограф - Борис Стойнов, хореограф - Ромина Славова и Кремена Костова, хормайстор - Младен Станев, концертмайстор - Паулина Колева, асистент режисьори- Славчо Николов и Пенка Александрова.
Участват солистите Офелия Христова, Елена Баръмова, Анна Дитри, Иван Кабамитов, Марк Фаулър, Борис Тасков, Яница Нешева, Десислава Стефанова, Русалина Мочукова, Нина Димитрова, Мануела Берова, Емилия Джурова, Камелия Стойчева, Виолета Димитрова, Мария Ганчева, Кремена Добрева, Милко Михайлов, Георги Динев, Денис Иванов.
Солисти балет Кремена Костова, Ромина Славова, Станко Танев, Яна Кафалиева, Александър Желев. Хор, оркестър и балет на Държавна опера Стара Загора.
Любопитно за създателя на операта:
Хенри Пърсел (1659 - 1695) е единственият английски композитор преди Елгар, който придобива световна известност.Първоначално пее в кралската капела, а по-късно постъпва като органиств катедралата в Уестминстър, където работи да края на живота си.
В оперния жанр Пърсел оставя едно единствено произведение– майсторската опера “Дидона и Еней”. Той умело комбинира в музиката си френски и италиански елементи, като същевременно създава изтънчен, чисто английски бароков стил, характерен с особена чувствителност към мелодичните особености на английската реч.
Въпреки многобройните опити да се създаде по-подробен портрет на личността му, тя и до ден-днешен си остава загадка. За англичаните той е почти митологична фигура. Пърсел получава висше благоволение да бъде погребан до органа в Уестминстърското абатство, а на плочата му пише, че в смъртта си той е отишъл на единственото място, което с хармонията си „може да превъзхожда създадената от него”. "Дидона и Еней " е създадена е по либрето на известният английски поет Наум Тейт, стъпило върху епическата поема на Вергилий „Енеида”. Предполага се че първото представяне на "Дидона и Еней" е не по-късно от лятото на 1688 г. в пансиона за благородни девици на Джузая Прийст в Челси, Лондон. Операта е написана по поръчка на Джузая Прийст по повод преместването на пансиона в нова сграда.
Действащи лица:
Дидона, царица на Картаген – сопран
Еней, защитник на Троя – баритон/тенор
Белинда, придворна дама – сопран
Магьосница – мецосопран
Първа вещица – сопран
Втора вещица – сопран
Втора придворна дама – сопран
Зъл дух – тенор
Моряк – тенор
Място и време на действието: Картаген, след падането на Троя