С традиционен събор Бага-Тур посреща Нова година на 22 декември

Заралии

19-12-2013, 13:54

Снимка:

Личен архив

Автор:

Мария Стефанова

Всичко от Автора

Прабългарска школа за оцеляване Бага-Тур ще отбележи древния празник Игнажден на 22 декември с традиционен събор край Мъглиж, който се провежда за поредна година при голям интерес от хора от цялата страна.

Честването ще бъде по традиция отново в местността Барите в гр.Мъглиж на 22 декември (неделя), от 10.30 до 14.30ч.
На връх Игнажден ще почетем зимното слънцестоене и духа на дедите ни с всички типични за школа Бага-Тур дейности - съобщи батир Поли Гънчева специално за starazagora.utre.bg.
Всички, които ще присъстват, ще се потопят в атмосфера, в която централна роля ще имат и конете, разбира се, а полигонът с традиционните прабългарски лъкове ще бъде оживен както винаги. Организаторите обещават боевете и борбите да внесат очакваното специфично настроение! Багатурите ни напомнят да не забравяме, ако сме решили да посетим събора, можем да приготвим и донесем за празничната трапеза каквото сърце даде!

Тази година ще има специална програма, в която всеки зрител ще може да се включи в заниманията и демонстрациите.
Прабългарското облекло или елементи от него са препоръчителни, за да може да се създаде още по-автентичен вид на събитието. Дрескодът е кафяво, което означава дрехи в кафявата гама.
За членовете на Школата е задължително да бъдат с приетата униформа. Сред изненадите е и възможността всички посетители да могат да се докоснат до атрактивни древни оръжия и костюми.
Мястото на събора: гр.Мъглиж, местността Барите в посока с.Селце на просторните поляни до реката на 22 декември (неделя) от 10.30 часа.
Добре дошли са всички членове и приятели на школа Бага-Тур!