Разбиха канал за оръжие в с. Калояновец

В Стара Загора е задържан бивш военен

Екипи на Агенция „Митници” и „Гранична полиция” разбиха канал за оръжие в старозагорското село Калояновец, съобщи главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. В Стара Загора е задържан бивш военен, издирва се брат му.

При операцията е проверен автобус, пътуващ от София за Германия, където у шведски гражданин са намерени късо огнестрелно оръжие, части за него и 4 патрона, а в багажа му са намерени пистолети „Макаров",  „Старт” и „ТТ”, още два  пистолета с неизвестна марка и заличени номера, автомат „Калашников”, 5 цеви и боеприпаси. 

При операцията са претърсени два имота в с. Калояновец. Там са намерени над 1000 боеприпаса, като 611 от тях са за автомат, а също и заглушители,  газови пистолети, като някои от тях са с изтрити номера иса  пригодени за стрелба  с бойни патрони. Днес  във фургон в двор на къща в същото село са намерени още 33  газови пистолета и 18 -  пригодени за стрелба с бойни патрони, ловна пушка - двуцевка, карабини, три заглушителя и 29 картечни пистолета. В гараж в Стара Загора са открити струг и други уреди за преработка на оръжия.

Задържани са двама души. Единият е от Стара Загора, бивш военнослужещ, а  другият мъж е от Пловдив. Издирва се и братът  на старозагореца. Шведският гражданин  е задържан с мярка до 72 часа с повдигнати обвинения за притежание и опит  за пренасяне през границата на  бойни оръжия и боеприпаси без разрешително.

Работата по случая продължава.